KONTROLIRANI IZBORI

Disidentu Nadeždinu dozvoljena kandidatura za predsjednika Rusije

28.12.2023 u 16:29

Bionic
Reading

Ruske vlasti dale su u četvrtak dozvolu oporbenom političaru Borisu Nadeždinu da nastavi svoju kampanju za predsjedničke izbore 2024., nakon što je nekolicini kandidata suprotstavljenih Kremlju taj zahtjev odbijen.

Nadeždin, kojeg je za predsjedničkog kandidata predložila stranka Građanske inicijative, objavio je da mu je Središnje izborno povjerenstvo dozvolilo da otvori bankovni račun za donacije za kampanju te da može početi prikupljati potpise za svoju kandidaturu.

Prije nego se službeno registira kao kandidat na izborima 17. ožujka, taj 60-godišnjak mora prvo u naredna tri tjedna prikupiti 100.000 potpisa koje povjerenstvo potom mora priznati kao autentične.

Posljednjih godina, rusko izborno povjerenstvo je u ovoj fazi redovito odbacivalo kandidate ako ih se smatralo prijetnjom dugovječnom predsjedniku Vladimiru Putinu.

U subotu je Središnje izborno povjerenstvo odbilo registrirati novinarku Ekaterinu Duncovu kao kandidatkinju na predstojećim predsjedničkim izborima, navodeći kao razlog "brojne greške" u dokumentima koje je predala u prilog svojoj kandidaturi.

Duncova je potvrdila na svom Telegram kanalu da je Vrhovni sud odbio njezinu žalbu na odluku te dodala da će podržati Nadeždina.

Nadeždin, liberal i antiratni aktivist, izrazio je optimizam glede svoje kandidature.

"Mi to možemo", napisao je na društvenoj platformi Telegram.

Bivši zastupnik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Nadeždin se smatra umjerenim oporbenim političarem i jednim od posljednjih domaćih kritičara Putinovog rata u Ukrajini koji još uvijek nije utišan.

Aktualni predsjednik Vladimir Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer već više od 20 godina i nema ozbiljne konkurencije, trebao bi s lakoćom osvojiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima u ožujku.

Kremlj ukazuje na ankete koje 71-godišnjem Putinu daju podršku od otprilike 80 posto i tvrdi da većina Rusa podržava "specijalnu vojnu operaciju" Moskve u Ukrajini.

Nakon što je uveo promjenu ustava, Putin će se još moći kandidirati na izborima 2030.

Predsjednički mandat u Rusiji traje šest godina.