ŠTO ČEKA RUSIJU?

Putin održao prvi govor u kampanji za predsjedničke izbore

17.12.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Predsjednik Vladimir Putin obećao je u nedjelju učiniti Rusiju 'samodostatnom' i 'suverenom silom' u obraćanju vladajućoj stranci što je bio prvi njegov govor u kampanji za predsjedničke izbore u ožujku 2024.

'Rusija će biti samodostatna i suverena sila ili je neće biti', izjavio je Putin pred visokim dužnosnicima vladajuće stranke Jedinstvena Rusija na kongresu koji daje podršku njegovoj kandidaturi za još jedan mandat.

'Rusija ne može, poput nekih zemalja, odreći se vlastitog suvereniteta za nekoliko kobasica i postati nečiji satelit', rekao je očito smjerajući na Ukrajinu.

Putin je optužio zapadne zemlje da nastoje 'urušiti gospodarski i socijalni utjecaj Rusije' i pozvao 'domoljubne snage' da udruže napore pred 'povijesnim zadaćama' koje Moskva mora odraditi.

'S cijelim ruskim narodom, obranimo suverenitet, slobodu, sigurnost Rusije, sve što nam je drago, našu povijest, našu kulturu, naše vrijednosti i naše tradicije', poručio je.

Rusija je pod nizom sankcija zapadnih zemalja zbog agresije na susjednu Ukrajinu početu u veljači 2022., a Putin je prošli tjedan najavio da će se ponovno natjecati za predsjednika na izborima u ožujku 2024. što je njegov peti mandat.

  • +4
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Gotovo nitko i ne sumnja u to da će Putin pobijediti jer su vlasti metodički iskorjenjivale istinsku rusku oporbu zadnjih godina.

Predsjednik stranke Jedinstvena Rusija, bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, obećao je u nedjelju da će stranka 'učiniti sve' da podrži kandidaturu Vladimira Putina.

Rusija je 'uspjela oduprijeti se kolosalnom pritisku' zapada, rekao je Medvedev pa ustvrdio da je 'odgovor našim protivnicima čvrstina i jedinstvo ruskog društva'.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO