UTJECAJ NA BIRAČE

DIP: Prosvjed je kršenje izborne šutnje

12.05.2009 u 17:29

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo u današnjem priopćenju podsjeća da je člankom 24. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i člankom 26. Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba propisano da na dan koji prethodi održavanju izbora i na dan izbora do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati, nije dopuštena izborna promidžba ni objavljivanje privremenih rezultata ili procjena rezultata izbora

ZAGREB - Navode da su Zakonom o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i Zakonom o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba propisane prekršajne kazne za povredu izborne šutnje u iznosu od 3.000,00 kuna do 500.000,00 kuna.

Za vrijeme izborne šutnje ne smije se vršiti nikakva izborna promidžba, a posebice predstavljati kandidate, izlagati izborne programe i na bilo koji način dovoditi sadržajem javni skup u vezu s izbornim programima i kandidatima na predstojećim izborima, ističu u priopćenju DIP-a.

Svrha instituta izborne šutnje je, na način kako je to propisano navedenim odredbama, omogućiti cjelokupnom biračkom tijelu, neposredno prije održavanja glasovanja, da se (nakon provedene izborne promidžbe) bez ikakvih utjecaja bilo kandidata, bilo političkih stranaka, udruga i medija, pripremi i odluči o neposredno predstojećem glasovanju za određenog kandidata odnosno listu (liste političkih stranaka i neovisne liste).

Dakle, svaki javni skup ili manifestacija na kojoj bi se moglo očekivati iznošenje programa ili poruka od strane organizatora ili sudionika koji se dovode u vezu, pozitivnu ili negativnu, s bilo kojom političkom strankom, koalicijom stranaka odnosno njihovim programima, proizvodi učinke koji su protivni upravo navedenoj svrsi i cilju s kojim je propisana izborna šutnja, stoji na kraju priopćenja koje je potpisao predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.