snalaženje u obvezama

DIP objavio vodič za lokalne izbore; prvi puta ima i webinare

29.03.2021 u 11:52

Bionic
Reading

Kako bi sudionicima svibanjskih lokalnih izbora osiguralo snalaženje u obvezama, Državno izborno povjerenstvo (DIP) izradilo je, i na svoj mrežnoj stranici, objavilo vodiče, webinare te testove

I dok je vodiče za financiranje izborne promidžbe i testove, na kojima se može provjeriti poznavanje izbornih pravila, DIP objavljivalo i ranije, webinare, dakle online predavanja, za lokalne izbore objavljuje prvi put.

Zašto se odlučio za njih, objašnjava potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. „U epidemijskim okolnostima, webinar je alat koji zamjenjuje susrete uživo“, kazala je Lovrin, podsjećajući time da je Povjerenstvo u 'starom normalnom' diljem Hrvatske provodilo niz edukacija.

Pet webinara provodi za političke stranke i neovisne liste, ali i zainteresiranu javnost, kroz zakonske obveze, a posebna je pozornost posvećenja financiranju izborne promidžbe, kako za izbor lokalnih predstavničkih tijela, tako i za izbor načelnika, gradonačelnika i župana.

Još jednom ih se podsjeća što je to izborna promidžba; što poseban račun i kada se otvara i zatvara; u kojem se iznosu, i pod kojim uvjetima mogu primiti donacije. Koje su zabrane i ograničenja financiranja, kada se podnose financijska izvješća, kada i tko dobiva naknadu za izborne troškove, koje su sankcije?

Dosta je obveza po Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe i kroz njih ćete biti detaljno provedeni, poručuje Lovrin sudionicima, pozivajući ih da redovito prate objave na mrežnoj stranici DIP-a.

To je, ističe, posebno važno za osobe koje se prvi put politički angažiraju. Pratite naše objave i edukacije, jer za nepoštivanje pravila zapriječene su relativno visoke prekršajne kazne, za pojedince od 2.000 do 20.000 kuna, za političke stranke od 10. 000 do 100.000 kuna, naglasila je.

Podsjetila je i kako će na lokalnim izborima prvi put u funkciji biti informatička aplikacija za podnošenje izvješća za nadzor financiranja izborne promidžbe, koja se već primjenjivala na, primjerice, izborima za Hrvatski sabor, te za redovito godišnje financiranje.

„Sada će sva vaša izvješća, nakon što budu unesena u sustav, biti objavljena na stranici DIP i tu prestaje sva vaša obveza“, rekla je Lovrin.

„DIP će vam u svemu biti na raspolaganju, a prije njega vaša lokalna izborna povjerenstva. Dakle, kad bude neka dvojba, prvo se obratite tim povjerenstvima, a ako što 'zapne', DIP je uvijek na pomoći“, poručila je potpredsjednica DIP-a.