VIJESTI IZ BANSKIH DVORA

DIP će nadzirati financije stranaka i kada nisu izbori

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 19.05.2011 20:17
  • Objavljeno 19.05.2011 u 15:13
Davorin Mlakar

Davorin Mlakar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Iščekujući vijesti iz Bruxellesa, o čemu izravno nije bilo riječi, ali jest prisjećanja na prije točno 20 godina održan referendum o hrvatskoj samostalnosti, započela je današnja sjednica Vlade u Banskim dvorima

Danas obilježavamo 20. obljetnicu referenduma o samostalnosti Hrvatske, koji je održan 19. svibnja 1991. godine, bio je to povijesni trenutak i referendum na kojem su građani odlučivali o samostalnosti Hrvatske, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Istaknula je da se u ovom trenutku završavanja pregovora kako bi Hrvatska postala ponosna članica Europske unije važno prisjetiti tih trenutaka. Simbolika toga datuma obvezuje nas u današnjem trenutku kad nas čeka referendum o ulasku u EU i vjerujem da će hrvatski građani, kao i prije 20 godina, glasati za europsku budućnost, uvjereno je ustvrdila Kosor.

DIP će kontrolirati političke financije i kad ne budu izbori

S obzirom da oko te hrvatske europske budućnosti ima još posla, premijerka je kazala da se posao nastavlja te kao primjer navela izmjene i dopune Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji je Vlada s današnje sjednice poslala Saboru.

Vlada je, naime, istaknuo je ministar uprave Davorin Mlakar, ovim Zakonom prvi put uredila kontrolu financiranja apsolutno svih aktivnosti političkih stranaka i nezavisnih kandidata. Kontrolu vrše Državno izborno povjerenstvo i Državna revizija, a određeni su i iznosi za promidžbu, podsjetio je Mlakar te naglasio da su izmjene oko sustavne kontrole rezultat konačnih pregovora s Europskom komisijom, koja je tražila da Hrvatska još pojača kontrolu te da DIP vrši nadzor nad financijama stranaka te kandidata i kad ne traje izborna promidžba.

Manje mrtvih na cestama

O brojkama, ali druge vrste, govorio je ministar policije Tomislav Karamarko, koji je podsjetio na izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, naime, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene kojima se taj zakon usklađuje s odlukom Ustavnog suda o ukidanju odredbe članka 199. kojim je bilo predviđeno da se vozača kažnjava ako počini neki drugi prometni prekršaj i za vožnju s koncentracijom alkohola do 0,5 promila. Karamarko je pritom iznio podatke prema kojima se smanjuje smrtnost na cestama: u 2008. godini na cestama su poginule 664 osobe, u 2009. godini bilo je 548 mrtvih, u 2010. godini 426, a čini se da se trend nastavio i u ovoj godini, jer do 17. svibnja ove godine poginulo je 125 osoba, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 24 osobe.

Formalizacija ugovora o katoličkim školama

Govoreći o dopunama Akcijskog plana za uklanjanje prepreka za ulaganja u Hrvatsku, potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević kazao je da je Vlada prihvatila dopunu kojom se smanjuje vodni doprinos za proizvodna ulaganja i objekte koji su vezani za proizvodne aktivnosti te dodao da će dopunom plana također biti dodatno ubrzana i pojednostavljena procedura za ulaganja u obnovljive izvore energije. Također se pojednostavljuje i procedura prenamjene šumskog zemljišta te zemljišta o kojima se vode sporovi između države i jedinica lokalne samouprave, kao i procedura izgradnje i financiranja izgradnje infrastrukture nužne za ostvarenje ulagačkih projekata.

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju izbora za članove Vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, naime, predloženo je da se izbore za njih raspiše 10. srpnja. Ukupno je 4810 članova vijeća i 131 predstavnik nacionalnih manjina. Dok će Vijeće nacionalnih manjina županije i Grada Zagreba imati pravo na naknadu troškova od 750 kuna za svakog člana, u ostalim općinama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave naknada će iznositi 500 kuna.

Vlada je također formalizirala prijedlog zaključka u vezi s Nacrtom ugovora o katoličkim osnovnim i srednjim školama, prema kojemu će katoličke škole s pravom javnosti, njihovi učitelji i nastavnici, odgojitelji i drugi djelatnici, kao i učenici i odgajanici, uživati ista prava i dužnosti kao i oni u državnim školama, a imat će i pravo na primanje novčane potpore kako je predviđeno zakonodavstvom Republike Hrvatske, a školama će se upravljati prema odredbama kanonskoga prava i zakonodavstva RH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi