KRIZA PREHRAMBENE INDUSTRIJE

Dioksin otkriven i u njemačkoj svinjetini!

11.01.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Natprosječno visoka razina dioksina otkrivena je u svinjskom mesu na sjeveru Njemačke, nakon skandala s onečišćenim jajima i mesom peradi, priopćile su mjesne vlasti

'Pregledom svinjskog mesa utvrđena je povišena razina dioksina na poljodjelskoj farmi koja je koncem prošlog tjedna zatvorena iz opreza, nakon otkrića onečišćenih dodataka za životinjsku hranu', rekao je glasnogovornik ministarstva za zaštitu potrošača pokrajine Donja Saska.

'To se meso zato neće prodavati, a životinje će se usmrtiti i njihove strvine spaliti', dodao je. Na toj farmi ima nekoliko stotina svinja.

Glasnogovornik nije naveo točnu razinu utvrđenog dioksina, niti za koliko je premašena dopuštena vrijednost.

'Dosad je u Donjoj Saskoj zbog dioksina uništeno 100.000 komada jaja. Moguće je da će se ovih dana uništiti još 100.000', rekao je glasnogovornik.

Nijemci prestaju jesti jaja

Po rezultatima ankete objavljenim u nedjelju, svaki peti Nijemac više ne jede jaja

Uzrok onečišćenja vjerojatno je gotovo 3000 tona masti iz tvrtke Harles & Jentzsch iz Uetersena na sjeveru zemlje, koju je u studenome i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četirima saveznim državama.

U utorak bi se njemački dužnosnici trebali sastati sa svojim kolegama iz EU-a u Bruxellesu i izvijestiti ih o mjerama poduzetim na suzbijanju onečišćenja dioksinom.

Slovačka, zemlja članica EU-a, u subotu je privremeno obustavila prodaju jaja i mesa od peradi uvezenih iz Njemačke. Rusija je također objavila da je pojačala nadzor mesa podrijetlom iz Njemačke i drugih europskih zemalja. Južna Koreja je do daljnjega zabranila uvoz njemačkog mesa.

Afera s dioksinom u Njemačkoj počela je 3. siječnja. Njemačka je otada zatvorila 4700 farmi i uništila 100.000 komada jaja zbog opasnosti od onečišćenosti životinjske hrane dioksinom. U međuvremenu je 3000 farmi ponovo dobilo dopuštenje za rad.