ZNANSTVENI SAVJET

Procurilo što se događalo iza zatvorenih vrata: Dio znanstvenika zahtijevao od Vlade strože mjere, ali nije prošlo

28.12.2021 u 21:03

Bionic
Reading

Hrvatska zasad ne uvodi nove mjere kako bi usporila širenje varijante omikron koronavirusa, rekao je u utorak predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović nakon 16. sastanka Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

Posljednji ovogodišnji sastanak Znanstvenog savjeta bio je prvi na kome nije bilo kontroverznog znanstvenika Gordana Lauca. Podsjetimo, on je nakon pozivanja građana na prosvjede protiv Vladinih mjera i covid-potvrda izbačen iz Savjeta.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, neki od članova Znanstvenog vijeća predložili su da se malo postrože postojeće mjere ili da se pažljivije prati njihovo provođenje. Bilo je i prijedloga da se produlje školski praznici kako bismo usporili širenje omikrona, da se promovira booster doza te da njome cijepe svi zdravstveni djelatnici itd. Neki znanstvenici smatraju da bi građanima trebalo savjetovati brzo testiranje prije dočeka Nove godine.

Kako se omikron širi mnogo lakše nego ostale varijante, posebice u uvjetima kad su ljudi puno vremena u zatvorenom, čuo se i prijedlog da se među građanima promovira pravilno nošenje maske te prijedlog o pokretanju znanstvene akcije kao odgovor na rašireni antivakserski sentiment među hrvatskim građanima.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ