povratak na reorganizaciju

[VIDEO] Dio sindikata Zagrebačkog holdinga prekinuo socijalni dijalog oko viškova radnika

17.02.2022 u 13:23

Bionic
Reading

Predsjednik SSSH Mladen Novosel potvrdio je u četvrtak da će koordinirani sindikati Zagrebačkog holdinga, koji stoje iza više od dvije tisuće radnika Holdinga, izaći iz pregovaračkog odbora i prekinuti dosadašnji socijalni dijalog s Upravom

Odnosi se to samo na dio sindikata ZGH, odnosno na sindikate koordinirane unutar Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koji će danas službeno od Uprave Holdinga zatražiti da se postupak socijalnog dijaloga prekine na način kako se dosada vodio.

Novosel je na konferenciji za medije istaknuo da će zatražiti da se sve vrati na razgovore o reorganizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, i to na razini podružnica, a tek onda da se razgovara o višku radnika, najavio je Novosel na konferenciji za medije.

“Izlazimo iz pregovaračkog odbora, da prekinemo tu farsu i da istovremeno Uprava ZGH shvati da se problem rješava tamo gdje ljudi rade, a ne gdje je netko to sebi zamislio u svom uredu”, istaknuo je Novosel. Dijalog se do sada vodio u vidu sastanaka i razgovora između pregovaračkog odbora sindikata, u kojemu je koordinacija imala dva člana - sindikalne povjerenike Zdravka Stoilkovića i Dragana Borca. Koordinirani sindikati smatraju da proces socijalnog dijaloga nije transparentan, ali i da se vodi s tijelom koje za to nema legitimitet”, rekao je glavni tajnik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske Slobodan Kapor.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

“Smatramo da je na ovakav netransparentan način razgovora s tijelom koje nije legitimno, koje ne predstavlja sve sindikate Holdinga, a samim time i sve radnike, neće dovesti do kvalitetnog i legitimnog rezultata”, istaknuo je Kapor dodavši da u tim pregovorima, trebaju sudjelovati svi sindikati u Holdingu. Pojašnjavajući što taj izlazak iz socijalnog dijaloga znači za nastavak procesa utvrđivanja viška, Novosel je naglasio da doista vjeruje “da će nakon današnjeg dana, priča krenuti u drugom pravcu”. Dodao je da, ukoliko Uprava ne bude prihvatila taj proces, te ukoliko se nastavi socijalni dijalog samo s drugom grupom sindikata, sindikati okupljeni oko SSSH pripremaju industrijske akcije.