kolonizator, a ne istraživač

Diljem SAD-a uništavaju Kolumbove spomenike, u Bostonu ostao bez glave, a sve zbog ubojstva Georgea Floyda

11.06.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Kip Kristofora Kolumba u Bostonu obezglavljen je nakon što su diljem SAD-a krenuli pozivi za uklanjanje spomenika u znak sjećanja na 'kolonizatore'. Kolumbov kip također je uništen u središtu Miamija, u Richmondu je bačen u jezero, a s postolja je skinut i u Saint Paulu u Minnesoti

Do uništavanja spomenika dolazi uslijed pritiska u Sjedinjenim Državama kako bi se zemlja riješila od skulptura povezanih s rasizmom nakon masovnih demonstracija zbog ubojstva Georgea Floyda od strane bijelog policajca u Minneapolisu prošlog mjeseca.

Talijanskog istraživača Kolumba navodi se u udžbenicima kao istraživača koji je otkrio "Novi svijet", dok ga drugi drže krivcem za genocid počinjen nad domorodačkim skupinama u Americi.

Bostonski kip kao i drugi Kolumbovi širom SAD-a bili su vandalizirani u prošlosti.

Deseci američkih gradova tijekom godina zamijenili su "Kolumbov dan" u listopadu, koji je postao državni praznik 1937. godine, danom dana autohtonog stanovništva.

Ali ne Boston ili New York, koji imaju velike zajednice talijanskog podrijetla.

Gradonačelnik Bostona Marty Walsh osudio je odrubljivanje glave, ali je dodao da će kip biti uklonjen u srijedu čekajući odluku o njegovoj budućnosti, izvijestili su lokalni mediji.

U Miamiju na Floridi kip koji se nalazi u parku oštećen je crvenom bojom a na njega je ispisano Black Lives Matter (Crni životi su važni) i George Floyd.

U Richmondu, u Virginiji uz pomoć užeta dovučen do jezera i bačen u njega.

Pokret koji napada simbole američke robovlasničke i rasističke prošlosti pogodio je i druge zemlje, pogotovo Veliku Britaniju i Belgiju, gdje su se posljednjih dana na meti našli kipovi koji predstavljaju figure iz kolonijalog doba.