VELIKA POLICIJSKA AKCIJA

Diljem Hrvatske uhićeno 18 lihvara; ukrali 15 milijuna kuna

Bionic
Reading

U velikoj policijskoj akciji u sedam policijskih uprava u Hrvatskoj uhićeno je, prema prvim informacijama, 18 osoba osumnjičenih za višemilijunske makinacije s kreditima

Akcija uhićenja izvedena je pod koordinacijom USKOK-a, u suradnji sa slovenskom policijom i Interpolom, piše Novi list

U pitanju su uhićenja na područjima policijskih uprava u Varaždinu, Rijeci, Osijeku, Karlovcu, Zagrebu, Sisku i Pazinu.

Dosad je utvrđena protupravna korist vlasnika kreditnih ureda u iznosu od 15 milijuna kuna i oko 200 opljačkanih lihvarskim kreditima, a do okončanja cijele akcije očekuju se i višestruko veće brojke.

Jutarnji list piše da su USKOK-ovi istražitelji mjesecima prikupljali dokaze protiv osoba uključenih u organiziranu zločinačku mrežu kreditnih subjekata čije je djelovanje rezultiralo lihvarskim kamatama.

Mrežu karakterizira izuzetna organizacijska razina poslovanja razvijana u doba potpune nebrige pravne države za ovu granu kriminala. U tom periodu mreža ilegalnih kreditora razvila je sofisticirani sustav poslovanja koji uključuje i bazu podataka o kreditnoj sposobnosti golemog broja građana Republike Hrvatske.

Uz USKOK, u akciji je sudjelovala i Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) jer postoji indicija da su ilegalni kreditori koristili napredne informatičke sustave kojima su olakšavali naplatu.