SRBIJA I EU

Đilas traži Jeremićevu smjenu zbog gubitka kandidature!

13.12.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Zamjenik predsjednika Demokratske stranke (DS) i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zatražio je smjenu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića nakon što je Europsko vijeće u petak odlučilo dodjeljivanje statusa kandidata Srbiji za članstvo u Europskoj uniji (EU) odgoditi za ožujak 2012. postigne li se do tada veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom, izvješćuje u utorak beogradski tisak pozivajući se na neimenovane izvore sa sjednice glavnog odbora DS-a

Na sjednici održanoj u nedjelju, u dijelu zatvorenom za javnost, Đilas je, kako piše beogradski dnevnik Danas, uputio zahtjev za što hitniji odlazak Vuka Jeremića s funkcije ministra vanjskih poslova i Gorana Bogdanovića s mjesta ministra za Kosovo, ali ta inicijativa nije naišla na odobravanje predsjednika stranke Borisa Tadića

Đilas je izjavio da Jeremić treba odmah podnijeti neopozivu ostavku ili biti smijenjen jer, kako je ocijenio, ministarstvo vanjskih poslova pod njegovim vodstvom nije ispunilo strateški cilj približavanja zemlje Europskoj uniji. Diplomacija, po riječima Đilasa, nije obavila svoj posao, a ministar nema kredibilitet i utjecaj kod najutjecajnijih članica EU-a, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih Srbija u petak nije dobila status kandidata.

Đilas je istaknuo da Božidar Đelić, ministar za europske integracije koji je dao ostavku, ne treba biti jedini koji je otišao s dužnosti zbog kandidature, jer je Jeremić još odgovorniji. Sa sličnom argumentacijom doveden je u pitanje i ministarski položaj Gorana Bogdanovića, navodi list.

Izvori Danasa navode da je Đilasov zahtjev na sjednici glavnog odbora podupro predsjednik Političkog vijeća DS-a Dragoljub Mićunović, ali ne i predsjednik Tadić, koji je to argumentirao potrebom jedinstva uoči skorih izbora. Dodao je da je kosovska politika iza koje stoji DS jedina moguća, navodi se.

Potpredsjednik DS-a i aktualni ministar obrane Dragan Šutanovac ovoga se puta nije izjašnjavao, ali se on, tvrdi list, već dulje vrijeme u najužem vrhu DS-a zalaže za promjenu na čelu ministarstva vanjskih poslova.

Dnevnik Blic piše da je Đilas u nedjelju najoštrije kritizirao Jeremića te zatražio da on snosi odgovornost za posljednji krah Srbije na putu ka EU. Poduprt Mićunovićem, Đilas je ustvrdio da potpredsjednik vlade u ostavci Božidar Đelić nije kriv za to što Srbija nije dobila kandidaturu te da najveću odgovornost za loš rezultat snosi upravo ministar vanjskih poslova.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u petak je, nakon što je Europsko vijeće odgodilo odluku o dodjeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u Europskoj uniji za ožujak 2012, kazao da Srbija ne može i ne smije odustati od svoje europske budućnosti, a Božidar Đelić, potpredsjednik srbijanske vlade za europske integracije, podnio je ostavku nezadovoljan odlukom Europskog vijeća.

Demokratska stranka glavna je stranka aktualne vladajuće koalicije u Srbiji.