ugledni znanstvenik

Đikić: Nema mjesta za optimizam, bolnice su pretrpane. Nosite maske i za tri tjedna ćemo možda biti na vrhuncu trećeg vala

01.04.2021 u 18:55

Bionic
Reading

Od danas je, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, diljem Hrvatske na snazi niz strožih mjera zbog rasta zaraženih. Danas su u Hrvatskoj zabilježena 2422 nova slučaja zaraze koronavirusom. Epidemiološku situaciju i mjere u Dnevniku N1 analizirao je znanstvenik Ivan Đikić.

Đikić misli da je regionalni pristup dobar pristup. “To je vrlo dobra strategija. vjerujem u stručnost lokalnih stožera”, rekao je N1 televiziji. Kaže da županije koje imaju bolje brojeve, to su napravile kvalitetnim radom stožera.

Ljudima koji dolaze doma za Uskrs, poručio je da paze. “Nosite maske uvijek u zatvorenim prostorijama, na taj način neće doći do prijenosa. Štitite tako i sebe i druge.”

“Veliki broj virusa unesen je u Dalmaciju. Treba više testirati ulazak turista brzim testovima”, govori.

“Situacija u Hrvatskoj je vrlo ozbiljna, rast je stalan i visok, bolnice pretrpane i nema prostora za opuštanje i optimizam. Očito je da smo u trećem valu.

Ako se većina bude pridržavala mjera, vjeruje da ćemo za dva do tri tjedna doći do vrhunca. U suprotnom, kaže da ćemo opet imati preko 4000 oboljelih dnevno i pretrpane bolnice. “Oprez je važan, i cijepljeni moraju nositi maske i shvatiti da i oni mogu dobiti virus i prenositi ga na bližnje”, rekao je Đikić.

  • +18
U Osijeku je započelo masovno cijepljenje i to na tri posebno organizirana punkta Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

“Problem s AstraZenecom je dvostruke naravi – prvi je političko-gospodarski, a drugi znanstveno-medicinski, gdje se primijetilo da se pojavljuju vrlo rijetke, ali opasne nuspojave – trombi. Dolazi do toga da je, od ukupnog broja cijepljenih tim cjepivom, 68 cijepljenih imalo tu komplikaciju, i preko 20 umrlih. Znanstveno još uvijek ne znamo razloge i oprez je važan. Događa se kod mlađih žena i mlađih muškaraca, pa je njima preporučen dodatan oprez”, kaže.