VOJSKA NA CIVILNOM ZADATKU

Dijete i trudnica hitno prevezeni helikopterom HV-a

24.09.2015 u 10:33

Bionic
Reading

Piloti Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ-a i PZO) iz Zadra u srijedu su prevezli dvogodišnjeg dječaka, utopljenika i trudnicu iz Dubrovnika u Klinički bolnički centar Split, objavilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH)

Posada helikoptera prvo je prevezla dijete, a nakon te akcije pri povratku u bazu, dobili su novi poziv za hitno zbrinjavanje trudnice iz Dubrovnika.

Akcije spašavanja završile su oko 17 sati, a zahtjev za angažiranjem vojnog helikoptera upućen je preko Županijskog centra 112 Dubrovnik.

Helikoptersku posadu ETH u obje akcije činili su kapetan bojnik Krešimir Matan, kopilot poručnik Marko Filipović-Grčić te tehničari letači časnički namjesnik Leonardo Dumanić i stožerni narednik Velimir Bešić.

Od početka godine letačke posade ETH sveukupno su hitnim medicinskom letovima prevezle 394 osobe, 791 pratitelja (medicinski timovi, obitelji stradalih i slično), ostvarivši oko 344 sati leta u humanim misijama spašavanja ljudskih života.