ODBOR ZA USTAV

Dijeli se novac političkim strankama i nezavisnim zastupnicima za drugu polovicu godine, evo koliko će tko uprihoditi

15.06.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je donio odluku o rasporedu sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za drugu polovicu ove godine, kojom im je iz državnog proračuna osigurano ukupno 27,4 milijuna kuna

Strankama će se sredstva doznačiti tromjesečno, za svako tromjesečje po 13,7 milijuna kuna.

Ukupno je za rad stranaka i nezavisnih zastupnika u ovoj godini u državnom proračunu osigurano 54,8 milijuna kuna, s tim da su sredstva za prvu polovicu godine već isplaćena.

Obzirom da ima najviše zastupnika HDZ-u će za razdoblje od 1. srpnja do 30. rujna biti isplaćeno 5,6 milijuna kuna te isto toliko za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca.

Slijedi SDP koji će iz proračuna za svako tromjesečje dobiti po 3,1 milijuna kuna.

Domovinski pokret dobiti će po 995.393 kuna za svako tromjesečje, a Most po 713.512 kuna.

Političkoj platformi Možemo! iz proračuna će tromjesečno „sjesti” 458 .000 kuna, a SDSS-u i IDS -u po 273 .000 kuna.

HSLS , HSS, Hrvatska konzervativna stranka dobivaju nešto više od 176 tisuća kuna.

Nova ljevica, Radnička fronta, GLAS, Stranka s imenom i prezimenom, Centar i Narodna stranka -Reformisti dobiti će tromjesečno nešto manje od 97 tisuća kuna , a Hrvatski suverenisti, HRAST, HDS, HSU , Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB po 88 tisuća kuna.

  • +2
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobivaju također po 88 tisuća kuna za tromjesečje, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti nešto manje od 97 tisuća kuna za svako tromjesečje.

Do promjene u zastupljenosti spolova došlo je u HDZ-u gdje je Marina Piletića koji je imenovan ministrom rada i mirovinskog sustava, zamijenila stranačka kolegica Magdalena Komes, te u SDSS-u povratkom u zastupničke klupe Borisa Milošević umjesto Anje Šimprage koja je imenovana za potpredsjednicu Vlade.

Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora pa dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru.