KUKURIKU POTOP

Desnoj HDZ-ovoj koaliciji 16, a lijevoj pet gradova

26.05.2014 u 13:27

Bionic
Reading

Koalicija predvođena HDZ-om osvojila je na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu najviše glasova u 16 većih gradskih središta, uključujući Zagreb, dok je SDP-ova koalicija pobijedila u pet

U odnosu na prošlogodišnje izbore za Europski parlament, desna HDZ-ova koalicija osvojila je dvostruko više gradova dok je lijeva SDP-ova od 12 gradova 'izgubila' njih osam - Zagreb, Split, Osijek, Zadar, Veliku Goricu, Šibenik, Bjelovar i Sisak.

Za HDZ-ovu desnu koaliciju u Zagrebu je, prema još nepotpunim rezultatima DIP-a, glasovalo 36 posto birača, SDP-ova lijeva koalicija dobila je 30, OraH gotovo 14, a Savez za Hrvatsku 7 posto glasova.

HDZ i njegovi koalicijski partneri najbolje rezultate i više od 50 posto glasova ostvarili su u Gospiću, tradicionalnoj HDZ-ovoj 'utvrdi' u kojoj je za desnu koaliciju jučer glasovalo 66 posto birača, zatim u Vukovaru (49 posto), Virovitici (49 posto), Požegi (48 posto), Šibeniku (47 posto), Slavonskom Brodu (46 posto), Dubrovniku, Zadru i Karlovcu (45 posto) te Velikoj Gorici (42 posto), Krapini (41 posto), Sisku (40 posto), Splitu (39 posto), Bjelovaru (37 posto) i Osijeku (34 posto).

SDP-ova koalicija pobijedila je u Puli (58 posto), Rijeci (44 posto), Čakovcu (44 posto), Varaždinu (43 posto) i Koprivnici (36 posto). Osim poraza u Zagrebu, najslabiji rezultat te koalicije zabilježen je u Gospiću (13 posto), Karlovcu (24 posto), Virovitici (25 posto) te Požegi i Velikoj Gorici (27 posto).

Između dviju najjačih koalicija jedino se u Puli uspio ubaciti OraH koji je u najvećem istarskom gradu dobio 13 posto glasova i smjestio se na drugo mjesto, iza SDP-ove koalicije koja je osvojila 58 posto, dok je HDZ tu ostvario svoj najgori rezultat od 12 posto glasova.

ORaH je treći po broju glasova u 14 većih gradova, a osim Zagreba i Pule, najbolji rezultat ostvario je u Varaždinu (14 posto), Rijeci i Koprivnici (13 posto), gradovima sklonijim lijevoj koaliciji.

Savez za Hrvatsku na čelu s Milanom Kujundžićem treće mjesto uspio je dohvatiti u Osijeku (15 posto) i Splitu (10 posto) dok je u većini ostalih gradova zauzeo četvrto mjesto.

Hrvatski laburisti, koji su lani zabilježili odlične rezultate i imali eurozastupnika Nikolu Vuljanića, na jučerašnjim izborima doživjeli su neuspjeh, a najbolje rezultate ostvarili su u Karlovcu i Krapini, u kojima su osvojili po devet posto glasova.

Kakav su (ne)uspjeh političke opcije ostvarile po gradovima i općinama, pogledajte OVDJE!