REINFELDT OSTAJE PREMIJER?

Desni centar pobijedio na izborima u Švedskoj

20.09.2010 u 07:41

Bionic
Reading

Švedska vlada desnog centra pobijedila je oporbu predvođenu socijaldemokratima na nedjeljnim parlamentarnim izborima, no nije osvojila parlamentarnu većinu, a krajnja desnica osvojila je svoja prva mjesta u parlamentu, pokazuju rezultati nakon ukupnog prebrojavanja glasova u izbornim jedinicama

Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da rezultati pokazuju da je četveročlana vladajuća koalicija premijera Fredrika Reinfeldta, Savez desnog centra, osvojila 172 od ukupno 349 mjesta u parlamentu (49,2 posto).

Oporbeni blok predvođen socijaldemokratima osvojio je 157 mjesta (43,7 posto), a antiimigrantski opredijeljena desnica, Švedski demokrati, osvojila je 20 mjesta (5,7 posto) i ulazi prvi put u parlament, čime je desni centar ostao bez većine.

Švedski demokrati niječu da su rasistička stranka, ali oba glavna politička bloka isključuju suradnju s njima. Politički analitičari navode da je stranka većinom dobila potporu među nezaposlenima, čiji broj je narastao tijekom svjetske gospodarske krize te da jako uporište ima na jugu Švedske, gdje je broj imigranata veći od prosjeka na razini zemlje.

Prema mišljenju analitičara, činjenica da vladajući nemaju i većinu u parlamentu uznemirit će ulagače, a švedska kruna lagano će nakon takvih rezultata oslabjeti.

Uz ovakve izborne rezultate 'imat ćemo scenarij koji je većina Šveđana htjela izbjeći, a to je da imamo ksenofobičnu stranku koja drži ravnotežu snaga', kazao je komentirajući rezultate Ulf Bjereld, politolog sa Sveučilišta Göteborg.

Premijer Reinfeldt, koji se u izbornoj kampanji zalagao za smanjenje poreza i reforme vezane uz podupiranje države blagostanja, izjavio je da je spreman voditi manjinsku vladu, no ponovio je da će prvo zatražiti potporu oporbene stranke Zelenih.

Reinfeldt je ostvario dobar rezultat zahvaljujući jednom od najjačih gospodarskih oporavaka u Europi i postat će prvi vladajući čelnik desnog centra koji je ponovno osvojio izbore u zemlji kojom su većinom prošlog stoljeća vladali socijaldemokrati.