drama na e 15

Deset sati pakla za šest žena u hladnjači kamiona: Ugušit ćemo se, pomozite nam

28.09.2023 u 16:42

Bionic
Reading

Šest žena spašeno je iz kamiona hladnjače u Francuskoj nakon što je panična SMS poruka novinaru BBC-ja pokrenula bjesomučnu prekograničnu potragu

Četiri vijetnamske državljanke i dvije iz Iraka provele su više od 10 sati u skučenom prostoru, okružene kutijama banana, u nadi da će uspjeti stići do Velike Britanije ili Irske, prenosi BBC. Kad su shvatile da kamion ide u suprotnom smjeru, počeli su paničariti. Hladnjača je radila zbog čega je temperatura pala, a jedna od žena uspjela je doći do novinara BBC-ja u Londonu.

Žena je novinaru poslala dva kratka videa koja pokazuju prostor pretrpan kutijama u kojem su imale samo nekoliko desetaka centimetara prostora na kojem mogle sjediti. U jednom videu se moglo čuti kako žena na engleskom govori: "Ne mogu disati." Uspjele su podijeliti svoju GPS lokaciju uživo, što je novinaru omogućilo da utvrdi da je kamion na autocesti E15 u blizini Dracéa, sjeverno od Lyona.

Krenuo u akciju i slao poruke kolegama u Francuskoj. Jedan od njih kontaktirao je policijsku postaju najbližu lokaciji kamiona. 

U jednom trenutku dijeljenje lokacije prekinuto, no mlada žena nastavila slati SMS-ove, govoreći joj da je klima uređaj isključen i žalila se da imaju problema s disanjem. “Ugušit ćemo se”, napisala je.

U strahu da žene neće moći još dugo izdržati, novinar je pokušavao umiriti žene, govoreći im da ostanu mirne, da izbjegavaju razgovor kako bi uštedjele zrak i podsjećajući ih da je policija na putu. 

Ubrzo nakon toga francuska je policija priopćila da je uspjela presresti kamion. Vozač je uhićen i pokrenuta je istraga zbog sumnje na krijumčarenje ljudi.

Nekoliko sati kasnije, francuski tužitelj rekao je da je vozilo iz Litve i da je vozač pod istragom. Među šest žena spašenih iz kamiona bila je i jedna maloljetnica, rekao je tužitelj.