TRAGIČNE PRIČE

Šef Uprave za granicu: Migranti su se bacali u Savu, plutali su na deblima

28.09.2023 u 09:34

Bionic
Reading

Načelnik Uprave za granicu MUP-a Zoran Ničeno rekao je u četvrtak da je hrvatska policija ove godine zabilježila 54.593 nezakonita prelaska granice, što je čak 140 posto više nego prošle godine

'Imali smo ove godine, do jučer, 54.593 nezakonita prelaska granice, što je 140 posto više nego prošle godine. Takvi su brojevi jer raste ruta. Ako na zapadnobalkanskoj ruti poraste duplo, onda je jasno da taj 'duplo' dolazi pola nama, pola Mađarskoj. Svi su tražili azil. To mnogo govori. Govori o tome da krijumčari i migranti dobro znaju sustav EU-a, da svojim davanjem otisaka znaju da je mala šansa da će biti vraćeni i znaju da imaju slobodu kretanja dok su u Hrvatskoj', rekao je Ničeno u emisiji 'U mreži Prvog' Hrvatskog radija.

Ničeno ističe da Hrvatska ukupno ima oko 6500 graničnih policajaca, a kroz koncept desetodnevne ispomoći, koja je uvedena 2016. godine, postoji mogućnost za dodatnih 2000 policijskih službenika da se uključe u taj rad, a to se provodi temeljem analize rizika.

Rekao je i da je u prva četiri mjeseca ove godine najveći pritisak bio u Brodsko-posavskoj županiji. 'Nakon našeg velikog angažmana, u petom mjesecu se ta ruta izmijenila i ide prema PU karlovačkoj', rekao je, dodavši da svi koje zateknu zatraže azil i u tom trenutku počinje organizacija njihove registracije.

'Velik broj migranata pokušavao je preplivavati Savu čamcima, ali i s prirodnim plutajućim stvarima, bacali su se u Savu... Imali smo i nekoliko utopljenih, imali smo i potrage za nestalim osobama. To je grozna situacija jer niti ga možete zaustaviti, niti mu možete pomoći. Samo ga čekate da prepliva na drugu stranu i da ga uhvatite. Palili smo svjetla, letjeli letjelicama, puštali zvučnike da psi laju... Sve samo da ih odvratimo i da se ne bace u tu Savu', ispričao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić / PIXSELL

Što se tiče prelaska granice sa Slovenijom, Ničeno ističe da se policijske kontrole i dalje moraju obavljati, unatoč ulasku u Schengen. 'Sa slovenskim kolegama analizirali smo gdje osobe i na koji način najviše nezakonito prelaze granicu. Poduzeli smo 445 zajedničkih mješovitih ophodnji s kolegama iz Slovenije i pokrivali točke gdje najviše osoba nezakonito prelazi granicu. U taj postupak su uključeni punktovi gdje je policija do sada zaustavljala sukladno analizi rizika (kombi bijele boje, pretovarena vozila, čudne registracije...) i po toj analizi rizika su se već izdvajali ljudi na punktovima, kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji', rekao je Ničeno.

  • +7
Migranti Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia