po strani

Deseci porotnika na suđenju Trumpu nisu izabrani zbog pristranosti

15.04.2024 u 22:57

Bionic
Reading

Sudac na suđenju Donaldu Trumpu za podmićivanje u ponedjeljak je otpustio desetke potencijalnih porotnika koji su rekli da ne mogu nepristrano odlučiti je li bivši američki predsjednik kriv ili nevin

Prvog dana povijesnog suđenja nekom bivšem predsjedniku, sudac Juan Merchan rekao je stotini potencijalnih porotnika da moraju ostaviti po strani sve predrasude ili osobne stavove o optuženiku ili o slučaju, uključujući "političku orijentaciju".

Najmanje 50 ih je otpušteno nakon što su rekli da ne mogu biti nepristrani na suđenju republikanskom kandidatu za predsjednika. Suđenje su napustili i oni koji su rekli da ne mogu obaviti tu dužnost iz drugih razloga.

"Jednostavno nisam mogao", čulo se kako je rekao jedan potencijalni porotnik izvan sudnice.

Odvjetnici obiju strana nastojat će izabrati dvanaest porotnika i šestero zamjenika u vjerojatno jedinom kaznenom slučaju s kojim se Trump suočava prije izbora 5. studenog.

Odabir porote među ljudima s izrazito demokratskog Manhattana mogao bi potrajati nekoliko dana, nakon čega slijede uvodne riječi i iskazi svjedoka.

Merchan je rekao da, kako bi ga osudili, porotnici moraju utvrditi da je Trump kriv "van svake sumnje", a ne da je "vjerojatno" kriv.

Presuda o krivnji ne bi spriječila Trumpa da bude predsjednik, ali polovica neovisnih glasača i svaki četvrti republikanac kažu da neće glasati za njega ako bude osuđen, pokazala je ankete Reutersa i Ipsosa.

Trump je u ponedjeljak bio na sudu na Manhattanu. Poslovni čovjek, koji je postao političar i bio predsjednik od 2017. do 2021., iskoristio je prošla pojavljivanja pred sudom kako bi okupio svoje pristaše i tvrdio da ga progone politički neprijatelji.

Njujorški državni tužitelji optužuju ga da je falsificirao dokumente kako bi prikrio isplatu 130.000 američkih dolara pred kraj predsjedničke kampanje 2016. radi kupnje šutnje od porno zvijezde Stormy Daniels o njihovoj kratkoj ljubavnoj vezi 2006. za koju ona tvrdi da se dogodila, a Trump to niječe.

Među svjedocima bit će Daniels i Trumpov bivši odvjetnik Michael Cohen koji je svjedočio da je dao novac Daniels. Trump također planira svjedočiti.

Trump se izjasnio da se ne osjeća krivim i tvrdi da ga se progoni iz političkih razloga.

Premda neki pravni stručnjaci smatraju to suđenje najmanje važnim od četiri kaznena postupka koji se vode protiv Trumpa, jedino će se ono održati prije predsjedničkih izbora 5. studenoga.