TOP ANALIZA

Derbi kao vjesnik nekih novih vjetrova. Ili ipak ne!?

18.02.2013 u 15:18

Bionic
Reading

Nakon derbija Dinamo – Rijeka, koji su modri dobili s uvjerljivih 4:1, na community portalu Tribina.hr objavljen je velik broj zanimljivih analiza

Tako je korisnik Tribine.hr aksma između ostalog napisao sljedeće.

Nakon anemičnog izdanja modrih u Osijeku upravo susret protiv Rijeke je obilježen kao moguća prekretnica u sezoni i općenito MAXtv Prvoj ligi. Mnogu su smatrali kako će upravo ovaj susret donijeti toliko željenu neizvjesnost naše lige, i kako će Dinamu napokon doći na naplatu sva sportska malodušnost koju tako vješto skriva iza poslovnih uspjeha, ljudi van Zagreba su se nadali kako će upravo ovaj susret bit 'vjesnik proljeća' hrvatskog nogometa. Optimistične su bile najave iz tabora obje momčadi uoči susreta, a službene stranice kluba pod stijenama donose zaključak: Nakon dugo vremena Rijeka putuje na Maksimir sa ambicijama temeljenim na kvaliteti ekipe. Kako su li se samo prevarili.

Borbena, fajterska utakmica na sredini terena. Po pet 'veznjaka' s obje strane činili su veliku gužvu na sredini, kroz koju se jako teško prolazilo, a Dinamo je upisao visoku pobjedu zahvaljujući čvrstoj obrani, razigranom Sammiru i vjerovali ili ne preciznim napadačima (bez podsmjeha molim).

Dinamo - Rijeka 4:1 (20. kolo)

U najavi susreta Jurčić je izjavio kako bi bio najsretniji kada bi Rijeka krenula naprijed, ali kako iskreno sumnja da će to biti slučaj, jer sve momčadi koje dolaze na Maksimir, dolaze se braniti. Na drugoj strani Scoria, kao dobra vila, ispunjava želje Jurčića. Postavlja obranu visoko od riječkih vrata, na nekih cca 40 metara i pokušava se Dinamu nametnuti pas igrom.

Top analiza

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja! Ovoga smo puta uzeli analizu korisnika aksma.

Kroz 'skraćivanje' terena pokušao je Scoria napraviti gužvu i ugušiti modru kreativnost, za koju je odlaskom Kovačića zadužen Sammir, pozicioniran ipak nešto dalje od protivničkih vrata u odnosu na prvi dio sezone. Scorijina nadanja kako će iz gužve na sredini, brzom tranzicijom u režiji Alispahića ili Brezovca uspjeti uloviti mladu Dinamovo obranu na krivoj nozi i uposliti Benka ili Cesareca, brzo su pala u vodu, a desilo se upravo suprotno.

Ukratko bila je to tvrda utakmica bez puno šansi, igra Dinama koja se može smatrati definicijom kontroliranog nogometa. Precizni napadači, čvrsta obrana, rastrčani Ademi i Leko, te razigrani Sammir isto kao i nedovoljna fizička sprema Riječana omogućili su Dinamu visoku pobjedu bez puno rizika u igri. Scorijina ideja presinga i nametanja pas igre doživjela je veliki fijasko, a momčad Rijeke unatoč svim pojačanjima jednostavno fizički nije bila na potrebnoj razini da bi trenerove ideje sprovela u djelo. Izgleda kako će mo neizvjesnost u ovoj našoj, ekonomski i financijski u potpunosti neodrživoj ligi morati pričekati barem do sljedeće sezone.

Kratke opisne ocjene igrača:

Kelava - Nezaposlen cijelu utakmicu, jedna dobra intervencija

Vrsaljko - Iako bez pravog testa opet djelovao nesigurno u nekim situacijama

Jedvaj - mlad istoper ostavio je jako dobar dojam. Ispravljao je pogreške iskusnijeg Vrsaljka, a pokazao da voli otići i prema naprijed.

Šimunić - Rutiniran i siguran uz jednu manju grešku pred kraj susreta.

Ibanez - ponovo je djelovao kao bik kada bi ga se pustilo u centar grada, rastrčan, neumoran i zbunjen. Nekoliko puta pogriješio u defanzivi.

Leko - Kapetanska predstava Jerke, rastrčan i pravovremen, asistirao za dva pogotka Brozović- Gurnut više na krilnu poziciju solidno se snašao, rastrčan i uporan, asistirao kod prvog pogotka

Sammir - igrao malo dalje od gola nego što je to bio slučaj kod Čačića. Kreativan više nego direktan, ali opet uspješan. Asistirao kod drugog pogotka i cijelu utakmicu kvalitetno distribuirao lopte, pred kraj susreta očit nedostatak daha.

Ademi - pit bull sredine terena, ponovo opasniji bez lopte u nogama nego sa njom. Odlično zatvarao sredinu i neprekidno ometao veznjake Rijeke

Čop- napadač koji je već dugo u Dinamu skriven na krilnoj poziciji, odigrao odličnu utakmicu, zabio hat-trik i natjerao nas da na trenutak zaboravimo sve modre probleme sa realizacijom. Igrač utakmice.

Krstanović- nakon života na marginama kod Čačića najefikasniji Dinamov napadač vratio se u prvi plan. Tipična njegova utakmicu u kojoj ga se trpi u igri, ali u kojoj on i zabija ako se ima dovoljno strpljenja.

Zamjene: Beqiraj umjesto Krstanovića, Halilović umjesto Sammira i Rukavina umjesto Ademija, nisu odigrali značajniju ulogu na terenu

Igrači Rijeke su odigrali toliko kriminalnu utakmicu da ih je jednostavno nemoguće ocijeniti bilo kojom ocjenom osim kolektivnom, LOŠE