'RAZMIŠLJA EUROPSKI'

Der Standard nahvalio Plenkovića kao 'veliku nadu Hrvatske'

01.08.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Austrijski dnevni list Der Standard objavio je pohvalan portret novog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, kojega opisuju kao političara koji ‘misli europski’ te predstavlja veliku nadu za hrvatsku politiku

‘Nasljednik se tako korjenito razlikuje od svog prethodnika, pa već time Hrvatskom pušu svježiji vjetrovi. Andrej Plenković je otvoren prema svijetu, obrazovan, govori nekoliko jezika, političar je centra i oduševljeni europejac, za kojega je nacionalizam glupost', opisuje Der Standard novog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u članku pod naslovom ‘Poliglotski Europljanin kao Hrvat’. List ističe da je prethodni predsjednik stranke Tomislav Karamarko HDZ ‘odveo na desni rub i ruinirao stranku’.

Za Plenkovića se kaže da misli vlastitom glavom, ali da ima težak zadatak - preusmjeriti stranku koja je premrežena starim kadrovima i pobijediti na parlamentarnim izborima 11. rujna. ‘Plenkovića se smatra čistom verzijom Ive Sanadera’, piše austrijski list, te donosi kratku biografiju novog predsjednika HDZ-a, od odrastanja u Zagrebu do mandata u Europskom parlamentu. ‘Njegovo razmišljanje je europsko’, konstatira Der Standard. Spominje se kako Plenković u stranku želi vratiti i neke istaknute odbjegle članove, koji se nisu slagali s Karamarkovom politikom, te da će 'promišljeno i pragmatično' ostvarivati svoje političke ciljeve. 'Za susjedne države Srbiju i Bosnu i Hercegovinu bi Plenković mogao biti blagoslov, zato što nije nacionalist, nego Europljanin.'

‘Plenković osobno ne bi imao problema ući u veliku koaliciju sa Zoranom Milanovićem, koji upravo traži glasove na desnom centru, daleko od svojih lijevih pozicija. Naime, i Milanović je shvatio kako Plenković može pridobiti glasače kojima je šef SDP-a nedovoljno orijentiran na cilj i previše tašt. Otvoren je dvoboj ravnopravnih’, opisuje Der Standard odnose između dvojice glavnih kandidata za hrvatskog premijera.

Ipak, na kraju austrijski list upozorava da bi Plenković nakon gubitka izbora mogao biti smijenjen u HDZ-u, što bi ‘bila šteta za državu kojoj pod hitno trebaju reforme’. U svakom slučaju, novi predsjednik HDZ-a izaziva reakcije europskih medija o kakvima je njegov prethodnik mogao samo sanjati.

438437,438162,438165,438559