PIŠU SE ŽALBE

Aferi Spice nema kraja, pravna bitka trajat će još godinama

20.07.2016 u 09:11

Bionic
Reading

Pravna bitka u aferi Spice se nastavlja. Županijski sud u ponedjeljak je donio prvostupanjsku presudu na koju će se žaliti sve uključene strane. I Uskok, kao tužitelja, ali i nepravomoćno osuđeni Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Srđan Mladinić. Ako presuda postane pravomoćna, kako će vratiti novac koji od njih potražuje država?

Zamjenica ravnatelja Uskoka Marija Vučko najavila je žalbu jer su svi optuženi oslobođeni za glavnu i najozbiljniju točku optužnice, onu da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tvrtkom. Pri čemu je, tvrdi Uskok, kompaniji oštećena za gotovo 400 milijuna kuna.

No prošla je druga točka optužnice, vezana za davanje kredita Podravkinim novcem.

Sva četvorica optuženika žalit će se, doznajemo iz pouzdanih izvora, pak Vrhovnom sudu jer su nepravomoćno osuđeni zbog davanja zajma tvrtki SMS kojim je Podravka pretrpjela štetu od 65 milijuna kuna.

Krunoslav Kunštić, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Podravke Darka Marinca, potvrdio je za tportal kako oni već spremaju žalbu.

'Moramo pričekati pisani presudu za što će sudu trebati zbog obima predmeta, prema mojoj procjeni, sigurno nekoliko mjeseci. Nakon toga mi šaljemo žalbu', rekao je Kunštić.

Marinac je, ističe Kunštić, spreman za pravnu borbu dok ne dokaže svoju nevinost. Podsjetimo kako je njega Županijski sud zbog kredita tvrtki SMS nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora s tim da mora vratiti Podravci svih 65 milijuna kuna.

Nešto bolje su prošli Šestak i Pavlović koji su dobili 10, odnosno devet mjeseci zatvora, što mogu zamijeniti društveno korisnim radom, a Mladinić je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Navedena trojka trebala bi Podravki isplatiti 10,7 milijuna kuna.

U kojem roku osuđena četvorka mora koprivničkoj tvrtki vratiti novac? Sud je odredio da to mora biti 15 dana, ali od trenutka kad osuda postane pravomoćna, na što će se morati pričekati još nekoliko godina.

'Do pravomoćnosti presude dalek je put. Nakon naše žalbe čekat će se odgovor Županijskog suda. Zatim žalba i taj odgovor idu na Vrhovni sud kojem će, pretpostavljam, trebati između dvije do četiri godine da donese odluku. Moguće je i da ukinu presudu i vrate na ponovno suđenje. Svašta se još može desiti', objasnio je Kunštić.