4. svibnja

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini traži zabranu održavanja Otadžbinskog kongresa radikala u Hrtkovcima

03.05.2019 u 13:14

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) koji je planiran za subotu, 4. svibnja u Hrtkovcima, mjestu koje se smatra simbolom protjerivanja i stradanja srijemskih Hrvata početkom devedesetih

Srbijanski mediji ranije su izvijestili da će se izborni kongres radikala održati u kući haškog osuđenika i čelnika SRS-a Vojislava Šešelja, koju je kupio prošle godine u Hrtkovcima, a na kojoj je neonskim svjetlima istaknuto 'Kuća Vojislava Šešelja'.

'Najavljeno održavanje Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke za 4. svibnja u Hrtkovcima smatramo ne samo kao političku provokaciju nego kao nedopustivo djelovanje, koje bi mjerodavna tijela Republike Srbije trebala zabraniti. To kao pripadnici ranjene zajednice s razlogom očekujemo, jer se isto može tumačiti i kao ruganje nevinim žrtvama', navodi se u priopćenju DSHV-a koje je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov.

Srbijanski radikali izborni kongres planiraju upravo na 27. obljetnicu održavanja svojega mitinga na kojemu su, u nazočnosti lidera SRS-a, 1992. pročitana imena mještana hrvatske nacionalnosti kojima je zaprijećeno da se moraju iseliti.

'Istina, protjerivanje vojvođanskih Hrvata započelo još 1991. u Novom Slankamenu, no ovaj je događaj u Hrtkovcima u javnosti prepoznat kao najeklatantniji i najočigledniji primjer. Podsjećamo da su Hrvati 1990-ih protjerivani i iz drugih vojvođanskih mjesta: Starog i Novog Slankamena, Golubinaca, Sota, Morovića, Erdevika, Kukujevaca, Gibarca, Šida, Vašice, Rume, Iriga, Beške, Maradika, Inđije, Zemuna, Novih Banovaca, Surčina, Srijemske Kamenice, Beočina, Čerevića, Petrovaradina, Srijemskih Karlovaca, Srijemske Mitrovice, Nikinaca, Platičeva, Martinaca, Bača, Plavne, Sonte, Stanišića… Procjenjuje se da je Vojvodinu moralo napustiti između 35 i 40 tisuća Hrvata, a od izbjeglih se gotovo nitko nije vratio u rodni kraj“, priopćio je DSHV u povodu obljetnice održavanja mitinga u Hrtkovcima i planiranog održavanja Otadžbinskog kongresa radikala u tome mjestu.

Zadaća je svih političkih i društveno relevantnih hrvatskih institucija i organizacija koje djeluju u Vojvodini i Republici Srbiji, dodaje se u priopćenju, otrgnuti zaboravu strahote koje su 1990-ih godina vojvođanski Hrvati preživjeli.

Stranka hrvatske manjine ukazuje na to da u Srbiji 'još uvijek izostaje tematiziranje i sukladno rješavanje pitanje protjerivanja Hrvata iz Vojvodine – pravosudna tijela nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine, ne postoji niti jedno javno obilježje, a nema ni prigodnog memoriranja'.

'Ovi se zločini, naime, prešućuju, na što ne smijemo pristati', ističe DSHV.

Također se ističe da je za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravomoćno osuđen pred Mehanizmom za Međunarodne kaznene sudove u Haagu Vojislav Šešelj.

'Isti onaj koji je nakon toga nastavio svoje političko djelovanje, dijelom usmjereno ne samo na nijekanje činjenica zbog kojih je osuđen, nego i aktivno djelovanje u mjestu u kojemu su se zločini i događali, kao što su Hrtkovci', zaključuje se u priopćenju DSHV-a.

Osim DSHV-a zabranu održavanja kongresa Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima zatražio je i član Predsjedništva Liberalno-demokratske partije Đorđo Žujović.

On je u pisanoj izjavi medijima naveo da institucije trebaju raditi svoj posao i zabraniti 'osuđenom ratnom zločincu da se vrati na mjesto svojih zločina'.