sad

Demokrati ponovno traže Boltonovo svjedočenje na suđenju o opozivu

27.01.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Demokrati su ponovili svoj zahtjev da na svjedočenju o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa svjedoči njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, piše u ponedjeljak BBC

Zahtjev je odaslan nakon napisa da Bolton u svojoj još neobjavljenoj knjizi tvrdi kako je Trump htio ukinuti financijsku pomoć Ukrajini ako ona odbije istražiti njegovog političkog rivala, demokrata Joea Bidena.

Saslušanja na suđenju o opozivu nastavljaju se kasnije u ponedjeljak u Senatu. Trump je prošli tjedan rekao da ne želi da Bolton svjedoči, a ovaj zahtjev mogao bi potkopati njegovu obranu, piše BBC.

Predsjednika se optužuje da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini.

Trump bivšeg američkog potpredsjednika optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina, prenosi Reuters.

Dijelove Boltonove knjige u nedjelju je objavio New York Times. U njima stoji da mu je Trump u kolovozu rekao kako želi zaustaviti isplatu 391 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini dok se tamošnjim službenicima ne pomogne u istragama demokrata, uključujući Bidena.

Ako se to pokaže istinitim, to će potkopati glavni argument Trumpove obrane, da nije bilo razmjene 'usluge za uslugu' - financijske pomoći za istragu.

'Bolton izravno proturiječi srcu predsjednikove obrane', rekao je demokrat Adam Schiff, glavni tužitelj u procesu.

'Ako se želi pravedno suđenje, senatori moraju insistirati na svjedočenju Boltona i predati njegove zapise i druge dokumente', kazao je Schiff, prenosi BBC.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi naglasila je kako je odbijanje republikanaca da pozovu Boltona i druge 'sad još manje obranjiva'.

U američkom Senatu većinu imaju republikanci, a za opoziv predsjednika potrebne su ruke dvije trećine senatora, zbog čega je mala vjerojatnost da će do opoziva doista i doći.

Zastupnički dom, u kojoj većinu pak drže demokrati, glasao je za opoziv prošli mjesec, no potrebna je potvrda oba doma američkog Kongresa.