ne odustaju

Demokrati najavili osnivanje posebnog istražnog povjerenstva o napadu na Capitol

25.06.2021 u 07:40

Bionic
Reading

Demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi najavila je u četvrtak osnivanje posebnog povjerenstva o krvavom napadu na Capitol pošto su republikanci spriječili pokušaj osnivanja neovisnog istražnog povjerenstva.

"S velikom ozbiljnošću i tugom objavljujem da će ovaj dom osnovati posebno povjerenstvo o pobuni 6. siječnja" koju su predvodili pristaše Donalda Trumpa dok su američki zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima, rekla je.

"Važno je da tragamo za istinom o onome što se dogodilo i da osiguramo da se to više nikad ne ponovi", dodala je čelnica demokrata u Kongresu.

Krajem svibnja republikanski čelnici su se usprotivili osnivanju neovisnog povjerenstva u koje su demokrati i republikanci trebali izabrati po pet članova, po primjeru onoga osnovanog nakon napada 11. rujna. Ocijenili su da su parlamentarna istraga koja se vodila i rad policije dovoljni.

Iako se šest republikanskih senatora priklonilo demokratima, Kongres nije odobrio njegovo osnivanje.

Mjesec dana poslije, demokrati dakle najavljuju novo povjerenstvo koje treba objediniti parlamentarne istrage koje se vode. Povjerenstvo koje će činiti zastupnici moglo bi ostaviti dojam kao da je manje objektivno.

"Bilo bi bolje imati vanjsko povjerenstvo", priznala je Pelosi na tiskovnoj konferenciji u četvrtak. "No nipošto ne želim zanemariti našu odgovornost", dodala je, rekavši da se nada da će vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy imenovati "odgovorne ljude" u posebno povjerenstvo.

"Očito je da se republikanci boje istine", ustvrdila je.

Dok je trajala politička rasprava savezna policija je od siječnja upotrijebila silna sredstva ne bi li pronašla osamstotinjak osoba koje su bile umiješane u napad na središte američke demokracije koji je zaprepastio svijet.

"Uhitili smo više od 500 ljudi" zahvaljujući "iznimnim naporima istražitelja i državnih tužitelja", istaknuo je u četvrtak u priopćenju ministar pravosuđa Merrick Garland

"To ne bi bilo moguće bez pomoći Amerikanaca koji su poslali više od 200.000 digitalnih dokumenata" kako bi pomogli pronaći krivce, dodao je, istaknuvši da je u četvrtak prvi put dosad uhićen muškarac za napad na novinara.

Shane Woods (43) je, među ostalim nasilnim činima, gurnuo snimatelja.