UPOZORENJE KLIMATOLOGA

Demokracija pogoduje globalnom zatopljenju!

03.12.2009 u 15:32

Bionic
Reading

Američki klimatolog James Hansen, jedan od prvih znanstvenika koji je upozorio na opasnosti globalnog zatopljenja osamdesetih godina, ocijenio je u četvrtak u britanskom tisku kako je bolje da summit u Kopenhagenu ne uspije

LONDON - Na summitu o klimi od 7. do 18. prosinca trebale bi sudjelovati 192 zemlje u pokušaju postizanja sporazuma koji će zamijeniti protokol iz Kyota koji istječe 2012.

James Hansen

"Svaki pristup je toliko temeljno pogrešan da bi bilo bolje preispitati situaciju. Budemo li imali nešto poput protokola iz Kyota, godinama ćemo pokušavati točno odrediti što to znači", izjavio je James Hansen, klimatolog NASA-e dnevniku The Guardian.

"Radije bih da se to ne dogodi (sporazum u Kopenhagenu) ako bi ga ljudi morali smatrati dobrim putem jer je to put užasa", izjavio je Hansen.

Upravljanje globalnim zatopljenjem ne odgovara pravilu kompromisa koji vrijedi za demokratski politički svijet.

"To je slično problemu ropstva s kojim se suočio Abraham Lincon ili problemu nacizma s kojim se suočio Winston Churchill", objasnio je on.

"S tim tipom problema ne može raditi kompromis. Ne možete reći: "smanjimo ropstvo, nađimo kompromis i smanjimo ga za 50 posto ili ga smanjimo za 40 posto".