reakcija

Demograf Pokos je skeptičan oko Registra kućanstava i ističe: Još uvijek nemamo registar koji nam ustvari treba

21.03.2023 u 10:25

Bionic
Reading

Demograf Nenad Pokos prokomentirao je najave o izradi Registra kućanstava

Pokos je za televiziju N1 rekao da Registar kućanstava nema veze s registrom stanovništva koji se očekuje već cijelo desetljeće i koji je vrlo koristan alat za provođenje popisa stanovništva. 'To se sve može objediniti, ali to nema veze s ovim. Koliko sam shvatio, oni bi preko OIB-a spojili imovinu pojedinca i to sve uparili s imovinom njihovih članova kućanstava. Mnogi koji žele nešto utajiti rade to preko kućanstva. Problem će biti utvrditi što netko čini preko kućanstva. Kućanstvo je zajednica koja zajedno stanuje i zajedno troši za podmirivanje osnovnih životnih potreba. Možemo imati slučaj da u kući žive tri obitelji, svaka na svom katu. Pitam i gospodina Kutlešu koliko je to kućanstava', kaže Pokos.

Iako smatra da je svaki ovakav registar hvalevrijedan, Pokos kaže da nemamo registar koji nam treba i da još uvijek ne znamo 'koliko nas ovdje živi'.

U Poreznoj upravi će teško zatražiti pomoć demografa, smatra. 'Svi znamo, naši stanovnici su domišljati i zaobilazit će sustav. Što ako netko kupi nekretninu i prijavi je na nekog bratića koji živi u inozemstvu?'

'Imamo nesređene registre onih koji su se odselili. Ljudi se ne odjavljuju, a mi tu ne možemo ništa', kaže Pokos za N1.