irena weber

Šefica HUP-a o neradnoj nedjelji: 'Ne možemo podržati bilo kakvo ograničavanje prava na rad'

08.03.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber u N1 Studiju uživo komentirala je razne gospodarske teme, od porezne politike preko mjera Vlade do neopravdanog dizanja cijena i neradne nedjelje

Hrvatska udruga poslodavaca predlaže povećanje plaća kroz porezno rasterećenje na način da se neoporezivi dio plaće digne s 533 eura na 663 eura te da se porezni razred od 20 posto smanji na 15, a da se 30 posto poreza na dohodak primjenjuje tek na plaće veće od 50.000 kuna. Iznos koji bi lokalna samouprava izgubila nadomijestili bi uvođenjem poreza od 10 posto na rentu apartmana. Komentirajući inicijativu HUP-a ministar financija Marko Primorac rekao je da nije dobro promišljena, piše N1.

'Ideja je bila skrenuti pozornost na činjenicu da je opterećenje porezom na dohodak u Hrvatskoj jako snažno dok s druge strane dohodak iz ostalih izvora praktički ne podliježe oporezivanju. Intencija je bila ukazati na to da naša zemlja, u kojoj se kontinuirano zaklinjemo u obrazovanje, rad i slično, da se rad snažno oporezuje dok imamo velik broj sugrađana koji ne participiraju u porezu na dohodak', rekla je Irena Weber u N1 Studiju uživo.

'Ideja je krenuti raspravljati o tome. Dogovaramo sastanak s ministrom financija. Treba otvoriti tu temu jer postoji velika doza nepravednosti u raspodjeli poreznog opterećenja od rada u odnosu na porez na imovinu. S ovakvim poreznim opterećenjem rada, niskom produktivnosti i slično mi smo prilično nekonkurentni', kazala je.

Ističe da je Vlada u nekoliko krugova rasteretila plaće, ali i da je to povećanje koincidiralo sa snažnim rastom BDP-a. 'Rasli smo preko 20 posto što je i u europskim ovirima odličan rezultat. Koindcidira i s povećanjem prihoda u proračunu', dodaje Weber.

Irena Weber Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na pitanje koliko su poslodavci dizali cijene Weber kaže: 'Našem tržištu rada nedostaje radnika, poslodavci se bore za svakog radnika, vlada baš borba. Problem nedostatka radne snage rješava se i uvozom radne snage što nije ni efikasno. Državni zavod za statistiku objavio je da je rast plaća bio 9,3 posto. Mi iz ankete imamo informaciju da su članice HUP-a povećale plaće preko 15 posto, a jučer ujutro smo imali sastanak sa sindikatima trgovine – trgovci su dizali plaće i preko 20 posto. Moramo dizati plaće.'

Weber kao i druge članice HUP-a podržavaju nastavak Vladinih mjera za ograničenje cijena energenata. Međutim, smatra da do kazni za trgovačke lance, koji nisu poslali popis proizvoda za tzv. bijele liste, neće doći. 'Mislim da su to bila nagađanja. U direktnoj komunikaciji s njim i ostalima iz Vlade nismo dobili takve informacije tako da to ne očekujemo', istaknula je.

Dodaje da je inspekcija pokazala da u nekoliko stotina provjera nisu pronađene gotovo nikakve nepravilnosti. “Osim toga, DZS je objavio u siječnju i veljači podatke o rastu cijena – 1,3 posto u sektoru pića, hrane i duhana što potvrđuje da neopravdanog podizanja cijena nije bilo. Trgovački lanci odigrali su možda najznačajniju ulogu u konverziji eura kao važan kanal.”

'Nije ni meni ugodno vidjeti skok cijena, ali treba pogledati širu sliku, inflacija je globalan problem, znamo kako su rasle cijene energenata, trošak rada, cijena ambalaže, sirovina. U takvom cjenovnom šoku logično je da i cijena finalnog proizvoda raste. Mislim da će se cijene početi stabilizirati', dodala je Weber. Komentirala je i odluku o neradnoj nedjelji. 'Ne možemo podržati bilo kakvu zabranu. HUP je protiv bilo kakvog ograničavanja prava na rad. Nije trenutak za to', smatra Weber.