zabrinuti zbog situacije

Delegacija HDZ/EPP u Europskom parlamentu osudila događaje u Crnoj Gori

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 07.09.2021 12:21
  • Objavljeno 07.09.2021 u 12:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Delegacija HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu u utorak je osudila incidente vezane za ustoličenje mitropolita Srpske Pravoslavne Crkve Joanikija u Crnoj Gori, naglasivši kako dovođenje u pitanje postojanja crnogorske nacije nije prihvatljivo.

“Osuđujemo sve incidente koji su se vezano uz ustoličenje mitropolita Pravoslavne Crkve Joanikija dogodili u Crnoj Gori, a posebno na Cetinju, duhovnom i kulturnom sjedištu Crne Gore”, priopćila je delegacija HDZ/EPP, izrazivši zabrinutost zbog cjelokupne situacije u Hrvatskoj susjednoj zemlji i činjenice da je u incidentima ozlijeđeno nekoliko desetaka osoba.

U priopćenju se naglašava kako “nikakvo dovođenje u pitanja postojanja crnogorske nacije i njezine samobitnosti nije prihvatljivo” jer Crna Gora ima “dugu povijest vlastite samostalnosti i suživota pripadnika različitih vjerskih i nacionalnih skupina na svom teritoriju”, što se mora nastaviti.

Delegacija ističe kako su “antieuropske” političke snage u Crnoj Gori ugrozile poštivanje ljudskih prava, zbog čega su nužni reformski procesi na koje Europski parlament učestalo poziva.

“Pri tome posebno ističemo važnost zaštite prava hrvatskog naroda koji njeguje i čuva svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori”, stoji u priopćenju u kojem se crnogorska vlada poziva da uloži veće napore za smirivanje tenzija kako bi Crna Gora “uspješno nastavila svoj europski put”.

“Crna Gora samostalna je država, članica Vijeća Europe, država kandidatkinja za pristupanje Europskoj uniji, ali isto tako i potpisnica brojnih međunarodnopravnih propisa o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i stoga bi trebala zaštititi temeljna prava svojih građana na slobodu govora, slobodu mirnog okupljanja i slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti”, zaključuje se u priopćenju.

  • +4
  • +1

Prosvjed na Cetinju

Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

U Crnoj Gori je u nedjelju prilikom ustoličenja Joanikija došlo do nereda kada su prosvjednici, koji su se protivili da se taj vjerski čin obavi na Cetinju, postavili barikade na ulazu u crnogorsku prijestolnici i sukobili se sa policijom. 

Mitropolit Joanikije i partijarh srpski Porfirije helikopterom crnogorske policije prebačeni su na Cetinje gdje su u Cetinjskom manastiru održali vjerski obred ustoličenja.  

Prosvjednici su inzistiranje SPC-a da se ustoličenje održi na Cetinju vidjeli kao provokaciju i omalovažavanje Crnogoraca i tražili su da se ono izmjesti u neki od drugih hramova u Crnoj Gori.  

U incidentima ozlijeđeno je 30 policajaca i prosvjednika, a policija je koristila suzavac i šok bombe.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!