OSOBNI IZAZOV

Del Ponte želi istraživati trgovinu organa na Kosovu

01.03.2011 u 12:55

Bionic
Reading

Bivša glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, kojoj završava mandat švicarske veleposlanice u Buenos Airesu, kazala je u intervjuu za švicarski list Neue Zuericher Zeitung kako bi se voljela baviti istragom o trgovini organa na Kosovu te dodala da smatra da bi se nezavisna međunarodna institucija trebala baviti tom istragom

'Morala bi se osnovati nezavisna međunarodna institucija koja bi bila odgovorna za istragu i zaštitu svjedoka', kazala je Carla del Ponte za švicarski list dodajući da je o trgovini organa pisala i u svojoj knjizi 'Gospođa tužiteljica'.

'Imali smo premalo dokaza za optužnicu, ali indicije su bile ozbiljne. Ima i drugih zločina, koje nismo mogli razjasniti jer su nam u tome omeli', dodala je.

'Za mene osobno bio bi izazov preuzeti istragu o Kosovu. Ali čini mi se da nitko o tome nije razmišljao. Ja imam dobar uvid u dosjee i imam veze i mogla bih brzo provesti istragu', rekla je bivša haaška tužiteljica.

'U srcu sam ostala tužiteljica. Uživala sam u vremenu provedenom u Argentini, iako nisam imala puno saznanja o tome što veleposlanica ustvari radi', kazala je Del Ponte.

Posebni izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marti je u svom izvješću ustvrdio da su pobunjenici na Kosovu, uključujući i kosovskog premijera Hashima Thacija, trgovali ljudskim organima prije, tijekom i nakon rata za neovisnost Kosova 1999. godine.