Siniša Opić

Dekan Učiteljskog fakulteta: Nažalost čeka nas američki scenarij, specijalci na sveučilištima, detektori metala u školama

07.03.2023 u 20:41

Bionic
Reading

Nakon što je u Zagrebu u jedan razred Klasične gimnazije upao učenik druge škole prijeteći mačetom, ravnatelji traže pojačavanje sigurnosti na ulazima školskih ustanova

Ravnateljica Zdravka Martinčić-Jerčić roditeljima putem Dnevnika.hr odgovara da je škola i dalje sigurna, no priznaje da ne bi imala ništa protiv kada bi u školi bio i zaštitar.

"Da, možda bi jedna službena osoba kao zaštitar, koji može u kriznoj situaciji brže intervenirati jer je na licu mjesta tu, davao jedan veći osjećaj sigurnosti", kaže ravnateljica.

A s njom se slaže i Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta, koji se profesionalno izgradio na temi poremećaja učeničkog ponašanja. Tvrdi da se ovo moglo očekivati, a jedina prevencija je odgoj. 

"Nažalost nas čeka američki scenarij, da će na sveučilištima biti poseban odred policije, specijalne policije, da ćemo u školama, osnovnim i srednjim školama, imati službene osobe, detektore i sve ostalo", kaže Opić.

Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da oni ne odlučuju o sigurnosti u školama, već je to procjena ravnatelja i osnivača.