ZAVRŠEN SKUP EPP-A U ZAGREBU

Daul: Svako je spaljivanje zastave anarhija

04.03.2011 u 13:26

Bionic
Reading

Zahvalom hrvatskog ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića Europskoj pučkoj stranci (EPP) na pomoći u dosadašnjem približavanju Hrvatske Europskoj uniji i najavom da će vlada učiniti sve da se pregovori zaključe u lipnju, u petak je u Zagrebu završen sastanak Središnjeg odbora Kluba zastupnika EPP-a posvećen hrvatskim pregovorima s EU-om

Predsjednik EPP-a Joseph Daul na konferenciji za novinare na završetku sastanka prenio je Hrvatskoj tri poruke, o želji da se pregovori završe do kraja lipnja, da se ostvare najnovije reforme u vezi s 23. pregovaračkim poglavljem o pravosuđu te o povjerenju EPP-a u hrvatsku vladu.

"Jako smo ohrabreni trima porukama EPP-a, one su nam važne, pružaju nam potporu i ohrabrenje. Vlada i vladajuća koalicija učinit će sve da vam da dobre argumente da u Europskom parlamentu možete braniti završetak pregovora u lipnju", rekao je Jandroković i dodao kako je vlada već u četvrtak održala sastanak i odredila daljnje korake.

"Sve to činimo zbog boljitka građana. Ulazak u EU dobro će se odraziti na standard građana" i na stabilnost zemlje.

A to je važno i za cijelu jugoistočnu Europu, rekao je Jandroković. "Bit će to jasan znak da se reforme isplate, da su teške i ponekad bolne promjene nužne da bi zemlja išla naprijed", rekao je hrvatski ministar.

Predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Doris Pack i Joseph Daul osudili su na konferenciji za novinare spaljivanje zastava, među ostalima i zastave Europske unije, na nedavnim prosvjedima u Zagrebu.

U hrvatskom narodu postoje ljudi koji žele onemogućiti hrvatski ulazak u EU, rekla je Pack koja drži da "treba povući crtu i reći dotle se može ići, a dalje ne".

"Svako je spaljivanje zastave anarhija", rekao je Daul, ali dodao da je i sam nekad bio sindikalni vođa i sudjelovao u prosvjedima te zna da takve događaje treba promatrati u kontekstu u kojem su se dogodili.

Središnji odbor Kluba zastupnika EPP-a organizirao je u četvrtak i petak u Zagrebu konferenciju pod nazivom "Hrvatska: novi model proširenja" kako bi i na taj način izrazio potporu Hrvatskoj koja je pred samim završetkom pregovora o pristupanju EU-u.

Prvi dan konferencije bio je posvećen izazovima i očekivanjima od ulaska Hrvatske u EU, te gospodarskim učincima pristupanja Uniji, dok su u petak glavne teme europska perspektiva jugoistočne Europe, regionalna suradnja i uloga EU-a u regiji.

Konzervativni EPP najveća je politička skupina u Europskom parlamentu s ukupno 265 zastupnika. Središnji odbor ima 70-tak članova, a čine ga oni zastupnici koji u tijelima Europskog parlamenta ili u klubu zastupnika EPP-a obnašaju neku funkciju.