nesuglasice s pantovčakom

Darko Horvat: Zoran Milanović se stavio u funkciju predizborne kampanje SDP-a

28.05.2020 u 16:23

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u N1 Studiju uživo govorio je o očekivanjima koje HDZ ima od predstojećih parlamentarnih izbora, ali i o odnosu koji HDZ-ova vlada ima s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

"Postoje određene nesuglasice na razini Vlada - Pantovčak, koliko je vidljivo. Zoran Milanović se stavio u funkciju predizborne kampanje i to se vidi po retorici koja se čuje - on više brani poziciju SDP-a nego Davor Bernardić. Bernardić je zdrušno hvalo Vladu i njene poteze, a meni je to više zbunjijiće i zabrinjavajuće - zašto jedan vodeći čovjek oporbe ima toliko hvalospjeva za Vladu?", upitao je Darko Horvat.

Kazao je kako je koronavirus savladan zahvaljujući djelovanju Stožera i njegovoj suradnji s Vladom. 

"Stožer je radio stručno i odgovorno i rezultati su vidljivi, a sve što je Stožer sugerirao politika je prihvaćala i sinergijom smo došli do toga da je već nekoliko dana broj zaraženih nula. Da smo bili otvoreniji poput Španjolske, Italije ili Švedske, posljedice po stanovništvo i gospodarstvo bile bi veće", rekao je Horvat za N1, te dodao da ćemo, dođe li do drugog vala virusa, biti žilaviji.

Kada je u pitanju neradna nedjelja, rekao je kako su u Vladi 30.03. rekli da će odluke vezane za situaciju s koronavirusom koje predloži Stožer poštivati.

"Tako smo poštivali i njihovu odluku o neradnoj nedjelji. Mi jesmo paralelno s tim imali i pegovaran zakon o neradnoj nedjelji, ali o njemu se razgovaralo i prije koronavirusa", kazao je.

Kazao je kako se paket reformi sukcesivno provodi u zadnje tri godine, te da u segmentu definiranja višegodišnjeg financijskog okvira očekuju i drugu financijsku kapsulu.

"U četiri godine Hrvatska će iz Unije dobiti deset milijardi eura, a za povlačenje se planira period krajem ove godine, ili početkom iduće. Napravit ćemo grantove za to kako će se novac moći koristiti, dio kroz poduzetništvo, dio kroz financijske instrumente.

Ne želimo da sam se oporavak događa 7-8 godina, želimo oporavak iduće godine i rast gospodarstva od 6-7 posto, te da se rehabilitiramo kao i naši partneri - Njemačka i Austrija, i kao i oni imamo gospodarski rast", rekao je Horvat