ZAMIJENIT ĆE GA MATKOVIĆ

Đapić odustaje od izbora jer nema Glavaša

04.04.2009 u 18:27

Bionic
Reading

Anto Đapić gotovo sigurno odustaje od kandidature za gradonačelnika Osijeka koalicije HSP-HDZ-HSU na predstojećim lokalnim izborima, a njegovu poziciju zauzet će osječki šef pravaša Gordan Matković.

Doduše, Đapić ističe da se o tome za sada samo razmišlja, ali neslužbeno doznajemo da je odluka već donesena i da bi trebala biti objavljena nakon nedjeljne sjednice Glavnog stana stranke u Trogiru, što je iznenađujući i neočekivani obrat, piše Jutranji list.

'Nismo još definitivno odlučili, ali u posljednjih desetak dana o tome ozbiljno razmišljamo. Naime, sve je veći pritisak stranačkog članstva na moj veći angažman u kampanji u drugim hrvatskim gradovima i županijama, što bi mi s pozicije kandidata za gradonačelnika Osijeka bilo teško. Osim toga, tu je i motivacija, odnosno činjenica da na osječkim izborima nemam proukandidata kojeg sam očekivao, a to je Branimir Glavaš', rekao je Đapić, podsjetivši da je Glavaš jesenas izavao Đapića na izbornu utrku za Grad Osijek, a onda od nje odustao.

Glavaš tvrdi da su razlozi koje Đapić navodi laž i da su samo smišljeni kako bi se opravdala jedna takva odluka.

'Sam je izabrao bojno polje, a onda podvio rep i bacio u vatru svog najboljeg kandidata Krešimira Bubala. Bubalo i ja smo pak izjednačeni prema anketama, ali Matković bježi Bubalu 10 posto i logično je da razmišljamo o promjeni. No, ako do nje i dođe, ja bih se ponovno vratio u utrku, ako bi se na to odlučio i Glavaš', rekao je Đapić.

Da se nešto “kuha” dalo se naslutiti prije 10-tak dana kada je Matković, a ne Đapić vodio prezentaciju projekata koalicije za sljedeće četiri godine. Isto tako, neslužbeno se doznaje da su se u HSP-u pripremali za obje opcije i praktički odradili dvostruku pripremu za kampanju. U svakom slučaju ovo je nevjerojatan obrat na osječkoj političkoj sceni, osobito u svjetlu činjenice da je gradonačelnička fotelja bila uzrok sukoba upravo između Đapića i Matkovića te da je zbog Đapićeve želje za kandidaturom raskinuta i koalicija s SDP-om i HNS-om.

Suprotno Đapićevim razlozima o ovakvoj promjeni, u javnosti se špekulira da je ona rezultat pritiska HDZ-a temeljenog na anketama koje su loše po ovu koaliciju.

'Mi prema svim anketama kao koalicija uvjerljivo vodimo i uvjereni smo u pobjedu. Pritisaka iz HDZ-a nije bilo niti bismo mi na njih pristali', kaže Đapić, dok HDZ-ov Dragan Kovačević ističe da oni neće određivati tko će biti HSP-ov kandidat za gradonačelnika, a to mjestu prema koalicijskom sporazumu pripada “pravašima”. Odustankom od gradonačelničke kandidature Đapić bi bio nositelj zajedničke liste koalicije na gradskoj ili županijskoj razini.