ODLAZAK UZ OVACIJE

Đapić: 'Neću se kandidirati za predsjednika HSP-a'

06.09.2009 u 10:40

Bionic
Reading

Izborni Sabor HSP-a održat će se u studenome. Stranački disidenti neće se moći kandidirati. Mjesto predsjednika HSP-a žele Danijel Srb i Tomislav Vlajnić

Oduševljenim pljeskom pravaši su pozdravili izjavu Ante Đapića da neće više biti predsjednik HSP-a.

'Ja se neću kandidirati za predsjednika. Vrijeme je za nove ljude', poručio je Đapić na konvenciji Hrvatske stranke prava.

Novog predsjednika pravaši će izabrati na stranačkom saboru 11. studenoga. Svi zainteresirani za mjesto predsjednika HSP-a trebaju se kandidirati do kraja rujna. Moraju ispunjavati dva uvjeta: da su deset godina članovi HSP-a i da imaju podršku svog županijskog odbora.

Đapić je istaknuo da već imaju dva kvalitetna kandidata: jedinog saborskog zastupnika HSP-a Danijela Srba i liječnika iz Slavonskog Broda Tomislava Vlajnića. HSP će imati i svog kandidata za predsjednika države, a izabrat će ga Predsjedništvo stranke.

Na konvenciji je bilo 744 izaslanika iz 412 od ukupno 473 stranačke podružnice. Iako već mjesecima HSP potresaju unutarstranački sukobi i obračuni s bivšim članovima, na skupu nije bilo disonantnih tonova. Nije se pojavila Ruža Tomašić ni drugi poznatiji pravaši koji su proteklih mjeseci žestoko kritizirali Đapića.

'Hrvatska stranka prava je žilava i čvrsta', istaknuo je Đapić. Kako je rekao, nije se radilo o unutarstranačkim raspravama, nego o pokušaju destabilizacije stranke izvana od onih kojima ne odgovara jaki i samostalni HSP. Nakon konvencije, Đapić je rekao novinarima da se Ruža Tomašić, protiv koje se vodi stegovni postupak, ne može kandidirati za predsjednicu HSP-a jer neće za to dobiti podršku svoje županijske organizacije.

Na konvenciji je utvrđen i ključ po kojem će se birati izaslanici na izbornom saboru u studenome: to će biti predsjednici svih podružnica, članovi središnjih tijela stranke, a na svakih deset članova stranke bit će jedan izaslanik. Đapić je rekao da je on još početkom godine odlučio odstupiti s čela stranke, ali u trenutku kad ocijeni da stranka može stabilno nastaviti s novim vodstvom.

'HSP je sada jaka stranka, na lokalnim izborima prošli smo vrlo dobro, što je znak da se stranka nakon poraza na parlamentarnim izborima potpuno oporavila', ocijenio je Đapić.