zaboden u morsko dno

Danska pozvala Gazprom da pomogne u vađenje nepoznatog objekta iz Baltika kod oštećenog plinovoda Sjeverni tok 2

24.03.2023 u 16:48

Bionic
Reading

Vlasnik plinovoda Sjeverni tok 2 kojim je ruski plin trebao stizati u Europu prihvatio je poziv danske agencije za energiju da pomogne u vađenju nepoznatog objekta pronađenog u Baltičkom moru nakon eksplozija kod otoka Bornholma.

Danske vlasti izvijestile su prošli tjedan da je konzorcij Nord Stream 2 AG prilikom inspekcije cijevi plinovoda koja nije oštećena u eksploziji u rujnu prošle godine pronašao valjkasti objekt promjera 10 centimetara, zaboden u morsko dno.

Većinski je vlasnik Nord Streama ruski proizvođač plin Gazprom, s 51 posto udjela. Njemačke energetske tvrtke E.ON i Wintershall Dea drže po 15,5 posto udjela, a nizozemski operater plinovoda Gasunie i francuska energetska tvrtka Engie po devet posto.

Danska agencija za energiju izvijestila je u četvrtak da je odlučila izvaditi objekt uz pomoć vojske i pozvala je konzorcij da sudjeluje u vađenju.

Vlasti su procijenile da "objekt ne predstavlja neposredan sigurnosni rizik", rekla je agencija.

Plinovodi su oštećeni u eksplozijama u rujnu prošle godine u blizini danskog otoka Bornholma, u ekskluzivnim gospodarskim zonama Švedske i Danske.

Europske vlade posumnjale su u sabotažu pa je pokrenuto nekoliko istraga. Švedska je odbila objaviti rezultat, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, a sličan su stav zauzele i Njemačka i Danska.

Rusija je zatražila neovisnu istragu nakon što je ugledni američki istraživački novinar Seymour Hersch u veljači izvijestio, pozivajući se na neimenovani izvor, da je eksploziju izazvao SAD, uz asistenciju Norveške.

Washington je opovrgnuo izvješće.

Eksplozije su teško oštetile tri od četiri cijevi plinovoda, a u neošećenoj još ima plina. Operater je prošle godine objavio da je smanjio tlak kako bi spriječio nezgode.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu Europa je prekinula većinu energetskih veza s Rusijom i uvela Moskvi brojne sankcije.