nabavljaju iz drugih izvora

Vujnovac: Od 1. studenog obustavljene su isporuke plina od Gazproma i mi ga više ne preuzimamo

14.01.2023 u 15:04

Bionic
Reading

Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a i jedan od suvlasnika Fortenove, u intervjuu za Večernji list progovorio je o skupštini dioničara Fortenove, ali i o suradnji s Gazpromom

Vujnovac je u intervjuu za Večernji list progovorio o odluci nizozemskog suda da odbije tužbu Saifa Alketbija, čime njegovi udjeli ostaju zamrznuti jer je tvrtka SBK Art pod sankcijama.

'Fortenova je napokon stabilna. Posljednji mjeseci bili su vrlo napeti. Uvedene sankcije i njihovo evidentno kršenje doveli su Fortenovu u operativnu neizvjesnost. Ostali vlasnici postali su žrtve procesa koji s njima nema veze. Medijska sapunica kojoj smo svjedočili zamaglila je ogroman posao kojim se sanirala šteta i ugroza za kompaniju. Ispod radara su prošle informacije da s Fortenovom u djelomičnom vlasništvu sankcioniranih subjekata nisu željeli raditi revizori, kao ni banke na refinanciranju. Čak i na tehničkoj razini nastali su problemi jer je SAP otkazao suradnju', kazao je Vujnovac.

Na pitanje je li priča sa šeikom sada završena, Vujnovac je kazao: 'Je li g. Alketbi pravi vlasnik ili je nečiji paravan, ne znam. Činjenica je da je tvrtku SBK Art, nakon navodne transakcije, Europska komisija uvrstila na sankcijsku listu. Činjenica je i da navodni novi vlasnik nikada nije dostavio potrebne dokumente tijelu za provođenje KYC (know your customer) procesa kako bi legitimirao sebe, transakciju i potvrdio svoje navode o vlasništvu. Nije se službeno javio ni suvlasnicima ni kompaniji niti je na bilo koji legitiman način izrazio svoje namjere. Istodobno, javljao se medijima. Status SBK Arta sada je isključivo pitanje sankcijskog prava i treba ga prepustiti nadležnim institucijama.'

  • +5
Pavao Vujnovac Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Govorio je i o kupovini plina od Gazproma, kazavši da ga PPD više ne nabavlja od te tvrtke. 'Mi smo hrvatska kompanija koja poštuje stroge sankcije i ostale pravne norme koje se na nas primjenjuju. Smatramo da su te norme u skladu s javnim mnijenjem u Hrvatskoj, kao i s pristupom mnogih u Hrvatskoj, koji djeluju usklađeno s Europskom unijom kojoj pripadamo. S obzirom na sve to, mogu vam ekskluzivno reći da su od 1. studenoga 2022. obustavljene isporuke plina od Gazproma i mi ga više ne preuzimamo. Plin kao i dosad kupujemo na europskim burzama, a od puštanja u rad LNG terminala na Krku razvili smo dobavu plina kroz trgovinu brodovima LNG-a u suradnji s ostalim partnerima izvan Rusije sa stabilnom opskrbom', kazao je Vujnovac.