NOVI PODACI

Njemačka Poljskoj šalje manje plina, smanjene i isporuke ruskog plina preko Ukrajine

17.01.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Isporuke plina iz Njemačke u Poljsku cjevovodom Yamal-Europa osjetno su pale u utorak, a smanjene su i isporuke ruskog plina preko Ukrajine, pokazuju podaci operatora plinovoda

U Poljsku je jutros, prema podacima na mjernoj točki Mallnow na njemačko-poljskoj granici, stizalo 849.559 kilovatsati plina po satu. U ponedjeljak obujam protoka iznosio je oko 1,73 milijuna kilovatsati po satu. U Slovačku bi pak preko granične točke Velke Kapusany iz smjera Ukrajine trebao stići 27,1 milijun kubika ruskog plina, za osam posto manje nego u ponedjeljak, pokazuju podaci ukrajinskog sustava prijenosa.

Ruski plinski div Gazprom objavio je da će u utorak u Europu preko Ukrajine isporučiti 32,6 milijuna kubika plina, gotovo osam posto manje nego u prethodnim danima. U proteklih 10 dana kompanija je u Europu preko Ukrajine isporučivala između 35,4 i 35,5 milijuna kubika plina. Krajem prošle i u prva tri dana nove godine izvozila je više od 40 kubika dnevno.

U Gazpromu nisu odmah odgovorili na upit da komentiraju smanjene isporuke. Upućeni izvor nagađa da odražavaju manju potražnju zbog neočekivano blage zime u Europi. Ukrajina je u svibnju prošle godine blokirala tranzit ruskog plina preko Sohranivke pa ga Gazprom doprema u Europu još samo preko preostale tranzitne točke u Sudži.