zarazan soj

Danska postrožuje mjere kako bi zaustavila širenje britanskog soja virusa; okupljanje do 5 osoba, držanje distance, rad od kuće

05.01.2021 u 17:13

Bionic
Reading

Danska vlada u utorak je rekla da će broj osoba kojima će biti dopušteno okupljanje ograničiti na pet te će preporučiti otkazivanje privatnih sastanaka kako bi zaustavila širenje koronavirusa

"Pogodio nas je novi i uznemirujući razvoj pandemije - britanska mutacija koronavirusa, koja je prilično zarazan soj", rekla je premijerka Mette Frederiksen.

Ograničenje od pet osoba, s dosadašnjih deset, trebalo bi stupiti na snagu u srijedu te će na snazi biti do 17. siječnja.

Vlada je pozvala ljude da se ne sastaju s više od pet osoba izvan svoga kućanstva te kad je god to moguće, rade od kuće, rekla je.

Ljudima se također savjetuje da drže distancu od dva metra jedni od drugih kad su u kupovini.

U Danskoj rastu slučajevi koji se mogu povezati s novim, zaraznijim sojem virusa koji se prvotno pojavio u Velikoj Britaniji.

Ministar zdravstva Magnus Heunicke rekao je da će novi soj biti dominantan u Danskoj od sredine veljače.

Krajem prosinca, vlada je produžila privremeno zatvaranje većine trgovačkih centara sve do sredine siječnja kako bi zaustavila širenje pandemije. Izuzetak su bile ljekarne, trgovine mješovitom robom i supermarketi.

Frederiksen je rekla da vlada također razmatra uvođenje strožih pravila kretanja i za druge zemlje osim Velike Britanije, primjerice za Južnoafričku Republiku, gdje je pronađena još jedna mutacija virusa.

Zemlja od 5,8 milijuna ljudi zasad je prijavila gotovo 173.000 slučajeva zaraze i 1420 smrtnih slučajeva.

Barovi, kafići i restorani diljem zemlje ograničeni su samo na dostavu.

Uz to, kazališta, kina, muzeji, zoološki vrtovi, teretane, bazeni i sportski centri ostaju zatvoreni.