NA POZIV IVE JOSIPOVIĆA

Danska kraljica stiže u državni posjet Hrvatskoj

04.06.2014 u 22:01

Bionic
Reading

Danska kraljica Margareta II. sa suprugom princom Henrikom boravit će u državnom posjetu Hrvatskoj u listopadu ove godine, objavio je u srijedu ured hrvatskog predsjednika. Danski kraljevski par boravit će u Hrvatskoj od 21. do 24. listopada na poziv predsjednika države Ive Josipovića

Margareta II, punog imena Margareta Alexandrine Thorhildur Ingrid, rođena je 16. travnja 1940. u Kopenhagenu. Kći je kralja Fridrika IX. iz dinastije Schleswig-Holstein-Soenderburg-Gluecksburg i princeze Ingrid. Danski tron naslijedila je poslije očeve smrti 1972. godine.

Danska je ustavna monarhija od 1849. godine, kada su novim ustavom izvršne ovlasti s monarha preusmjerene na predsjednika vlade, a zakonodavne na parlament.

Bilateralni odnosi između Zagreba i Kopenhagena tradicionalno su dobri. Danska je među prvima priznala hrvatsku neovisnost i otpočetka je snažno podržavala njezin europski put. Danski parlament jednoglasno je ratificirao hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji 2. svibnja prošle godine. 'Danska je rekla 'da' hrvatskom članstvu. To je povijesni dan za Dansku i Hrvatsku. Cijeli parlament jednoglasno je glasovao za hrvatsko članstvo što dodatno naglašava naše prijateljske veze', rekao je tada danski ministar za europske poslove Nicolai Wammen.

Danska monarhija vrlo je popularna. Kada je Margareta 2012. slavila 40. godišnjicu stupanja na prijestolje, golemih 77 posto ispitanika kazalo je da podupire monarhiju, što je najviši postotak među svim europskim monarhijama.

Tome je pridonijela i sama kraljica, intelektualka, prevoditeljica i slikarica koja odbija ceremonijal i kraljevsku pompu, ali i staromodna plemkinja koja se odbija koristiti računalima i mobitelima. Usto je i pasionirana pušačica, ali prije nekoliko je godina objavila da više neće pušiti u javnosti.