mjere za dugu zimu

Danska i Francuska žele ograničiti rast cijena energenata

14.09.2022 u 19:36

Bionic
Reading

Danska vlada predložila je u srijedu privremeno ograničavanje cijena plina, struje i grijanja za potrošače tijekom zime, a kako bi se suprotstavila rastućim cijenama energenata i Francuska planira ograničiti rast cijena struje i plina na 15 posto.

Danski prijedlog dolazi u trenutku kada se zemlje diljem Europe trude obuzdati sve dublju energetsku krizu potaknutu ruskom invazijom na Ukrajinu, a koja šteti i potrošačima i tvrtkama.

Domaćinstva i tvrtke će prema tom prijedlogu moći odgoditi plaćanje dijela računa koji premašuje određeni cjenovni prag, rekla je premijerka Mette Frederiksen.

"To znači da će svaka pojedina obitelj moći odrediti budžet te da će biti poznata maksimalna cijena koju će morati platiti", rekla je šefica vlade.

Ta će inicijativa koštati oko šest milijardi američkih dolara i imati gotovo nikakav utjecaj na inflaciju, rekao je ministar financija Nicolai Wamman.

Prijedlog mora dobiti zeleno svijetlo parlamenta.

Francuska je najavila da će za sljedeću godinu ograničiti rast cijena struje i plina na 15 posto.

Premijerka Elisabeth Borne je kazala da će maksimalni porast cijena plina od 15 posto stupiti na snagu u siječnju, a poskupljenje struje od maksimalno 15 posto stupit će na snagu u veljači.

"Poduzet ćemo mjere na europskoj i nacionalnoj razini", rekla je Borne.