utrka s vremenom

Danci dobili obećavajuće rezultate nakon testiranja cjepiva za Covid-19

16.07.2020 u 10:42

Bionic
Reading

Danski nacionalni institut za zarazne bolesti SSI objavio je da je postigao 'obećavajuće' rezultate nakon testiranja potencijalnog cjepiva za Covid-19 na miševima. Ispitivanja na ljudima mogla bi započeti prije kraja 2020. godine

Istraživači predvođeni glavnim virologom, profesorom Andersom Fomsgaardom, otkrili su da potencijalno cjepivo proizvodi protutijela koja neutraliziraju SARS-CoV-2 - obično poznata kao novi koronavirus - s istom ili većom snagom u usporedbi s ljudima koji su razvili imunitet nakon oporavka od infekcija virusom.

'Cjepivo utječe na imunitet stanica, koji štiti od bolesti uklanjanjem stanica zaraženih virusom. To je poželjno i nadilazi mogućnosti mnogih cjepiva', kazao Fomsgaard. Naveo je da je ispitivanje cjepiva na ljudima podložno strogim sigurnosnim kriterijima i stoga zahtijeva vrijeme, ali da istraživači rade na ubrzanju postupka tamo gdje je to moguće.

'Radi uštede vremena sada želimo pokrenuti ispitivanja na majmunima kako bismo testirali jesu li majmuni zaštićeni od naknadne infekcije koronavirusom. Paralelno s tim, proizvest će se dovoljno CoVaxixa za oba početna ispitivanja na ljudima u 1. fazi, za koje se očekuje da će započeti krajem jeseni 2020. ili početkom 2021. godine; i za nastavak ispitivanja u fazi 2 ', rekao je Fomsgaard.

Flemming Konradsen, profesor na odsjeku javnog zdravlja na sveučilištu u Kopenhagenu, rekao je za nacionalnu televiziju DR da dosadašnji uspjesi SSI-ja daju razloga za optimizam.

'To je sigurno pozitivno. Danska je sposobna doprinijeti razvoju cjepiva i ima dugu povijest proizvodnje cjepiva', rekao je Konradsendodavši da će se na cjepivo ipak još morati pričekati jer nakon nakon njegova razvoja nužno je provesti niz testiranja prije nego što se dobije dovoljno učinkovito cjepivo bez nuspojava.