MIRO KOVAČ

'Današnji napad je napad na srce Europe'

23.03.2016 u 10:15

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o sigurnosnim izazovima i političkim potezima nakon terorističkih napada u Bruxellesu

Ministar je kazao da se trenutno ne preporučuje putovanje u Belgiju, istaknuvši da hrvatska policija nadzire situaciju u zemlji te da građani mogu biti mirni.

'Mi smo u kontaktu s belgijskim vlastima i ako se promijeni sigurnosna situacija u Belgiji i Bruxellesu, onda ćemo preporučiti našim državljanima da mogu opet putovati u Belgiju i Bruxelles. Za sada je preporuka tamo ne putovati', rekao je Kovač.

Na upit što Hrvatska kao članica Europske unije može učiniti političkim, diplomatskim, ali i sigurnosnim putem, Kovač je podržao apel predsjednika vlade Italije, Mattea Renzija, koji je zatražio da Europska unija počne razmišljati o integriranju svojih sigurnosnih sustava.

'Ovaj današnji napad je napad na srce Europe. Ovo su neprijatelji europskih vrijednosti i zajedno se moramo boriti protiv ovakvih napada na identitet Europske unije i naš kontinent', rekao je Kovač.

Dodao je da je Hrvatska na području sigurnosti dobro surađuje sa susjedima te naglasio da su turisti koji žele doći u Hrvatsku sigurni.

Osvrnuo se i na današnje sastanke sa slovenskim političkim čelnicima. 'Razgovarao sam s gospodinom Janšom, našim prijateljem, koji je predsjednik najjače oporbene stranke, bivšim premijerom. Imao sam sastanak s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, imao sam razgovor s Karlom Erjavcem, bilo je jako pozitivno. Ja sam naglasio da smo mi dvije susjedne, prijateljske države, da nećemo svesti svoje odnose na granični spor.

Mi znamo poziciju Hrvatske, za nas arbitraža više ne postoji, ona je prošlost. Međutim, ono što je važno da naši građani ne trpe zbog toga, da se ne bude mišlju da nismo riješili granični spor, da normalno funkcioniramo, a mi ćemo jednog dana sigurno naći rješenja za granični spor. Ono što je važno da ljudi mogu živjeti život u Piranskom zaljevu, u Savudrijskoj vali, da ne trpimo nikakvu ekonomsku štetu zbog toga, ni naši Hrvati u Hrvatskoj i Slovenci u Sloveniji. Da normalno funkcioniramo. Gospodarska suradnja je vrlo, vrlo bogata, pozitivna. Puno turista imamo iz Slovenije u Hrvatskoj, jako puno Hrvata zimuje u Sloveniji. Mi smo prijatelji, susjedi, partneri u Europskoj uniji i NATO savezu. Jako dobro surađujemo na planu sigurnosti i znamo da puno radimo zajedno na planu Brdo - Brijuni prema jugoistočnoj Europi', poručio je Kovač.