JEDNA OD TRI

Danas službena komemoracija u Jasenovcu

22.04.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Službena komemoracija u organizaciji Javne ustanove spomen-park Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora uz nazočnost visokih državnih dužnosnika bit će održana u petak, 22. travnja. Međutim zbog političkih sukoba i optužbi za revizionizam i relativizaciju ustaštva, ove će godine izostati predstavnici židovske i srpske zajednice te predstavnici antifašističkih udruga koje će održati ili su već održale posebne komemoracije u spomen žrtvama ustaškog koncentracijskog logora. Ukupno će ove godine biti održane tri odvojne komemoracije u Jasenovcu

Prošli petak komemoraciju jasenovačkim žrtvama organizirala je Koordinacija židovskih općina, a za nedjelju, 24. travnja komemoraciju je najavio Savez antifašističkih boraca RH. I ove će godine sa službene komemoracije izostati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je na službenom putovanju u SAD-u.

Komemoraciji će nazočiti premijer Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednice Republike Branko Lustig, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje,  ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, predsjednik HSS-a Krešo Beljak i druga izaslanstva.

Molitve će predvoditi sisački imam Alem ef Crnkić,  katolički župnik Luka Bosanac i pravoslavni svećenik Dragan Gačeša. Službena, državna komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora održava se u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo stotinjak.

U Jasenovcu je u utorak bio ministar kulture Zlatko Hasanbegović kojeg kritičari optužuju zbog revizionističkih stavova koji je otamo poručio da mu je žao što je došlo do odvojenih komemoracija. 'Određene udruge iznijele su primjedbe na tri točke. Prva su stanoviti ekscesi u društvu od kojih se Vlada jasno ogradila i iza kojih nikad nije stajala. Oni nažalost postoje i u razvijenim demokratskim zemljama EU-a i Hrvatska u tom smislu nije nikakva iznimka', rekao je ministar u utorak u Jasenovcu.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus prošlog je petka poručio kako su komemoriranje žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu organizirali mimo službene komemoracije, 22. travnja, jer žele državnu vlast i sve u Hrvatskoj upozoriti na to da je u društvu 'zaista prisutna revitalizacija ustaštva' i relativizacija zločina počinjenih u NDH, a istog su stava bili i drugi sudionici komemoracije.

'Što se tiče potpredsjednika Karamarka, on nikada nije osudio ovaj logor. On u potpunosti relativizira stvari i nikada nije spomenuo ni rasni zakon niti ustaštvo. A vladajućoj stranci danas je ekstremna desnica, koja do sada nije imala nikakva značaj u društvu, postala zapravo glasnogovornik te vladajuće stranke', dodao je Kraus. Komemoraciji u petak nazočili su i predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) predvođeni Miloradom Pupovcem, neki oporbeni političari i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.