ŽUPANIJSKI SUD U ZADRU

Odluka o presudi Horvatinčiću za dva do tri tjedna

11.04.2018 u 10:44

Bionic
Reading

Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru za dva do tri tjedna odlučit će o žalbi na presudu Tomislavu Horvatinčiću koji je u listopadu 2017. godine na šibenskom sudu oslobođen od kaznenog djela izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro. Sutkinja Maja Šupe tada je presudu obrazložila već famoznom sinkopom - iznenadnim kratkotrajnim gubitkom svijesti

'Sjednica je održana. Tužiteljstvo i mi, kao obrana, ostali smo kod svojih stavova koje smo ponovili. Odluka će biti donesena za dva-tri tjedna i o njoj ćemo biti pismeno obaviješteni', rekao je za Večernji list nakon sjednice Branko Baica, jedan od odvjetnika iz braniteljskog tima koji zastupa Horvatinčića.

'Oni mogu učiniti tri stvari, mogu vratiti predmet na ponovno suđenje, jer broj vraćanja nije ograničen. Mogu potvrditi presudu općinskog suda, ili je, pak, mogu preinačiti i tada će donijeti svoju presudu. Ukoliko vrate na ponovno suđenje tada će donijeti rješenje', rekao je za Telegram odvjetnik Tomislava Horvatinčića, Veljko Miljević.

Dodao je da nekada žalbenom vijeću trebaju četiri tjedna da donese odluku, ponekad je to i kraće. 'Mislim da će im u ovom slučaju trebati dvadesetak dana, kada će obznaniti svoju odluku', smatra Miljević.

'Ono što me brine je činjenica da je sve u tajnosti. Mediji nisu alarmirani, javnost ne zna, ja sam preko posebnih kanala u talijanskom konzulatu u Rijeci doznao da je suđenje. I to me plaši! Istina je, ja nisam stranka u postupku, sude se, zapravo, državno odvjetništvo i počinitelj radnje Horvatinčić, ali mi nije drago da je slučaj obavijen velom tajnosti', kazao je sin stradalog bračnog para stradalog u pomorskoj nesreći u akvatoriju Primoštena prije nešto više od šest godina, Federico Salpietro.

Na Županijskom sudu u Zadru započeo žalbeni postupak u slučaju Tomislava Horvatinčića Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Upravo je zadarski sud odlučivao i o žalbama tužiteljstva i obrane na sudsku presudu iz studenoga 2015. godine, kada je Horvatinčić proglašen krivim i osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.

Vijeće Županijskog suda u Zadru je u studenom 2016. godine ukinulo presudu, a predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje zbog 'formalno-pravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka'. Potom je u listopadu prošle godine Horvatinčić na šibenskom sudu oslobođen, uz obrazloženje da je u trenutku nesreće doživio takozvanu sinkopu (iznenadan kratkotrajan gubitak svijesti).

Vijeće Županijskog suda u Zadru sada može ukinuti i vratiti na ponovno suđenje oslobađajući presudu donesenu na šibenskom sudu u listopadu prošle godine, ili je preinačiti.

Žalba Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku podnesena je prvog dana prosinca prošle godine zbog 'bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja'.

U žalbi su, kažu u tom tužiteljstvu, iscrpno analizirani svi žalbeni razlozi i argumenti, kao i državnoodvjetničko stajalište zašto je zaključak suda o nepostojanju odgovornosti okrivljenika pogrešan.