TIHOMIR OREŠKOVIĆ:

'Danas je možda novi početak za Europsku uniju'

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.09.2016 20:08
  • Objavljeno 16.09.2016 u 20:08
Tihomir Orešković

Tihomir Orešković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Tehnički premijer Tihomir Orešković koji je u petak sudjelovao na summitu Europske unije u Bratislavi rekao je po završetku da su poruke na sastanku bile pozitivne te da je danas ‘možda novi početak’ za EU

‘Čuli smo 27 članica EU-a, bez Britanije. Komentari i poruke bili su vrlo pozitivni. Znamo da imamo izazove ali danas je možda novi početak gdje smo definirali okvir (za sljedećih šest mjeseci) do sastanka u Rimu gdje ćemo slaviti 60 godina EU-a’, rekao je premijer Orešković novinarima po završetku summita.

Ponovio je da su glavne teme sastanka na vrhu bile sigurnost Europske unije i migrantska kriza, gdje je donesena formalna odluka da se pomogne Bugarskoj u jačanju granica.

Orešković je rekao da će 24. rujna sudjelovati na sastanku u Beču kamo je pozvano više zemalja, na mini-summit o migrantskoj krizi. ‘Tamo ćemo dodatno proširiti raspravu da vidimo na koji način možemo bolje kontrolirati izbjeglice na balkanskoj ruti’, rekao je Orešković.

U Beč je pozvano ‘deset zemalja najzahvaćenijih migrantskom krizom. Potrebno je, nakon europskog summita u Bratislavi nastaviti razgovore o važnim pitanjima za budućnost EU, posebice migranata’, rekla je glasnogovornica austrijske vlade.

Summit moćnika

Osim Angele Merkel i Aleksisa Ciprasa, pozvani su i šefovi vlada Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Mađaske, Bugarske, Rumunjske i Makedonije.

‘Srbija ima 5.000 izbjeglica, znamo stanje na granici u Grčkoj, Turska ima tri milijuna - trebamo biti spremni za svaku opciju’, kazao je Orešković.

Na pitanje je li došlo do približavanja stajališta zapada i istoka Europe oko kvota i premještanja migranata, premijer je rekao da se danas nisu spominjale kvote ‘već smo govorilii kako možemo surađivati. Imao sam sastanak s (mađarskim premijerom Viktorom) Orbanom, on je bio u Srbiji i u Bugarskoj’, rekao je, dodajući da je Mađarska vrlo aktivna na tom planu.  ‘Fokusirali smo se na stvari koje možemo pokrenuti’, rekao je.

Orešković je rekao kako je bilo dosta razgovora o gospodarstvu, mladima i digitalizaciji, a zadnja je tema bila terorizam i kako bolje dijeliti informacije.

Prerano za europsku obranu

Što se tiče europske obrane, koja je također bila jedna od tema, tehnički šef hrvatske vlade kazao je da tu još nema nekih definitivnih pozicija, a da postoji ‘dosta upitnika’ oko eventualnog formiranja nove europske vojske. ‘Prerano je za neke odluke u tom smislu’, rekao je Orešković

Njemačka i Francuska prije početka summmita najavile su da će svojim kolegama iz Europske unije uputiti ‘snažnu poruku’ oko europske obrane, a poznato je da se Berlin i Pariz zalažu za novi zamah vojnoj suradnji u Uniji, što je dugo vremena bila neka vrsta tabu teme zbog britanskog protivljenja.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!