'NEPRIJATELJI RASE'

Dan sjećanja na noć kad je ubijeno 2.897 Roma u Auschwitzu

  • Autor: A. Ž.
  • Zadnja izmjena 02.08.2016 12:17
  • Objavljeno 02.08.2016 u 12:17
Auschwitz

Auschwitz

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Pawel Ulatowski

U znak sjećanja na 2. kolovoza 1944. kada je u jednoj noći ubijeno 2.897 Roma u koncentracijskom logoru Auschwitzu, danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta

Pojam Porajmos na romskom jeziku označava genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu, u povodu Dana sjećanja Romsko nacionalno vijeće podsjetilo je na tragičnu sudbinu Roma u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su bili progonjeni temeljem rasnih zakona.

Datum 2. kolovoza i ove se godine obilježava u brojnim europskim zemljama. Središnja komemoracija bit će održana u koncentracijskom logoru Auschwitzu, a u Republici Hrvatskoj na groblju u Uštici koje je dio Spomen-područja Jasenovac.

'Romi s područja NDH od svibnja 1942. deportirani su teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Točan broj stradalih nikada nećemo saznati jer dio Roma po dolasku u logor nije evidentiran, nego odmah poslan u Gradinu gdje je likvidiran', podsjeća Vijeće.

Od dolaska na vlast nacisti su imali negativan stav prema Romima, a Nürnberškim zakonima iz 1935. sa Židovima su označeni kao neprijatelji rase, čime je institucionaliziran progon Roma, Židova i drugih.

Europski parlament je ovaj datum prihvatio u travnju 2015. usvojivši Rezoluciju o anticiganizmu u Europi i priznanju dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugome svjetskom ratu na razini Europske unije, a u tim je dokumentima istaknuta i potreba borbe protiv anticiganizma na svim razinama i svim sredstvima.

U Hrvatskoj je ovaj datum priznat nešto ranije, 12. prosinca 2014., kada je Hrvatski sabor, na inicijativu koju je pokrenulo Romsko nacionalno vijeće, donio Odluku o proglašenju međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta, a obilježavanje ovog datuma u Hrvatskoj započelo je Romsko nacionalno vijeće kada je 2. kolovoza 2012. u suradnji s Centrom za provedbu integracije Roma u EU organiziralo prvu komemoraciju na romskom groblju u Uštici.

Izgradnja kulture sjećanja utvrđivanjem prakse obilježavanja mjesta stradanja u Hrvatskoj nastavljena je donošenjem Jasenovačke deklaracije 2013. na konferenciji o stradanju Roma organiziranoj u sklopu Predsjedanja Republike Hrvatske Desetljećem za uključivanje Roma

Službeno priznanje i komemoriranje genocida nad Romima važno je kako bi se ispravila povijesna nepravda prema Romima koji su kao narod bili kolektivna žrtva genocida koji je nad njima izvršen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!