IZMJENE KOLEKTIVNOG UGOVORA

Dan odluke za sindikate javnih službi i Vlade - potpis ili raskid pa štrajkovi?

13.07.2012 u 09:10

Bionic
Reading

Kakvu će odluku danas u 14 sati donijeti sindikati javnih službi? Potpis na Vladin prijedlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora ili štrajkovi u jesen i duga pravna bitka?

Nakon nekoliko tjedana teških pregovora, Vlada je sindikate stavila pred zid odluke i dala im izbor: potpišite izmjene ili raskidamo kolektivni ugovor!

Sindikati duboko podijeljeni međusobnim osobnim sukobima grupirali su se u ovom slučaju na dvije skupine: sindikati osnovnih i srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja, te medicinskih sestara i tehničara okupljenih oko Matice sindikata ne žele bez odluke članstva na referendumu u rujnu blagosloviti Vladin prijedlog; nasuprot njih stoje sindikati zdravstva, liječnika te socijalne skrbi i kulture, koji su gotovo odmah, nakon što je Vlada odustala od smanjivanja dodatka na minuli rad, bili spremni pristati na prijedlog rezanja prava da bi Vlada uštedjela dvije milijarde kuna u dvije godine i očuvala kreditni rejting.


Ako danas ne bude potpisa svih osam sindikata, Vlada prijeti jednostranim raskidom TKU-a, a ako ne uspiju procesi mirenja i arbitraže nakon čega bi slijedili i raskidi granskih kolektivnih ugovora, Vlada bi nakon tromjesečnog otkaznog roka plaće jednostrano uredila uredbama o smanjenju koeficijenata. U tom slučaju, sindikati najavljuju štrajkove i pravnu bitku za koju Matica tvrdi da je ne mogu izgubiti.

Podsjetimo, uz božićnicu u ovoj te regres i jubilarnu nagradu u sljedećoj godini osim za one sa 35 i više godina staža, Vlada smanjuje i iznos dnevnice sa 170 na 150 kuna, a naknade za prijevoz isplaćivalo bi se samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici s mjestom prebivališta manje od dva kilometra udaljenom od posla, a oni koji putuju više od 50 kilometara troškove bi dijelili popola s poslodavcem, a u opravdanim slučajevima bila bi refundirana i naknada za prijevoz osobnim automobilom te bi se iduće godine razmatralo pitanje mogućega povrata srezanih prava nakon izlaska iz krize.