GLASANJE O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI

I Bandić otkazao poslušnost Plenkoviću: Ako netko može sam odlučiti je li muško ili žensko, možemo i glasati kako želimo

13.04.2018 u 07:21

Bionic
Reading

Nakon cjelodnevnih rasprava o Istanbulskoj konvenciji u srijedu te o smjeni ministrice gospodarstva Martine Dalić u četvrtak, saborski zastupnici u petak glasaju o te dvije točke. Već sada jasno je da će po pitanju Konvencije HDZ biti podijeljen, a i Milan Bandić dao je do znanja da će i klub zastupnika njegove stranke biti podijeljen

No prije glasanja o te dvije točke premijer Andrej Plenković zastupnicima podnosi izvješće o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu 22. i 23. ožujka 2018.

Očekuje se da će Istanbulska konvencija biti ratificirana bez problema, s obzirom da je podržava i velik dio opozicije, čime će se nadoknaditi gubitak glasova nezadovoljnih HDZ-ovaca i članova vladajuće koalicije, koji tvrde da se Konvencijom u domaće zakonodavstvo uvodi tzv. rodna ideologija te da zato neće glasati za njenu ratifikaciju. O konačnoj odluci o tome hoće li dopustiti glasanje po savjesti ili će njihovi zastupnici morati glasati u skladu sa stavom kluba HDZ je raspravljao na sjednici kluba prije plenarne sjednice.

HDZ-ovci su se na sjednici kluba zadržali oko pola sata, a nakon nje Plenković nije bio raspoložen za izjave. 'Sve je dobro, comme il faut!', samo je kratko dobacio novinarima.

Pojedini klubovi koji čine vladajuću većinu ipak neće u potpunosti stati uz Vladu kad je riječ o Istanbulskoj konvenciji. Milan Bandić je tako najavio kako će sedmero zastupnika kluba BM-365 i Reformista glasati po savjesti. 'Ako netko ima pravo samostalno odlučiti je li muško ili žensko, tada i zastupnici imaju pravo samostalno odlučiti kako će glasati o Konvenciji', rekao je.

Zatražio je da se ratifikacija odgodi dok se ne razriješe sve dileme koje su se pojavile u javnosti.

Predsjednik kluba zastupnika u kojem su zastupnici Bandićeve stranke, Čačićevih Reformista te dio manjinskih zastupnika Robert Jankovics kazao je kako će svih sedam zastupnika kluba jednoglasno odbiti zahtjev za opozivom Martine Dalić, odnosno podržat će je da i dalje bude ministrica.

Iako na press konferenciji nisu otkrili kako će točno glasati, očekuje se da bi neki manjinski zastupnici iz kluba mogli podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Stav vrha stranke i dalje je da se ratifikacija mora podržati, iako je jasno da bi oko 15 zastupnika vladajuće koalicije, što HDZ-ovih, što partnera, moglo biti protiv. Plenković je već ranije rekao da za njih, iako će glasati protivno stavu kluba, neće biti sankcija.

Vlada zato uz Konvenciju predlaže usvajanje interpretativne izjave kojom se naglašava kako iz nje ne proizlazi obaveza uvođenja tzv. rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav niti obaveza da Hrvatska prizna 'treći spol' ili mijenja ustavnu odredbu o braku kao zajednici muškarca i žene.

  • +2
Premijer dolazi u Hrvatski sabor na glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici će glasati i o oporbenoj inicijativi da se smijeni potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, koju oporba proziva zbog 'savjetničke afere' bivšeg posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka. Unatoč izlasku Hrastova zastupnika Hrvoja Zekanovića iz vladajuće koalicije, kao i višetjednim trvenjima među višim dužnosnicima HDZ-a oko Istanbulske konvencije, očekuje se da će Plenković sakupiti natpolovičnu većinu zastupnika za obranu svoje ministrice i potpredsjednice Vlade.

  • +7
Rasprava o povjerenju Martini Dalić u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX