u kaliforniji

Dan nakon jakog potresa na rubu Doline smrti, seizmolozi upozoravaju na moguće nove potrese

05.07.2019 u 12:52

Bionic
Reading

Stanovnici Kalifornije u petak procjenjuju štetu i sređuju nered koji je dan ranije prouzročio najsnažniji potres u južnoj Kaliforniji u posljednjih 25 godina, a seizmolozi upozoravaju da se idućih dana mogu očekivati dodatna podrhtavanja tla, uključujući i vrlo snažne potrese.

Snažan potres magnitude 6,4 po Richteru pogodio je u četvrtak južnu Kaliforniju kod grada Ridgecresta, oko 175 kilometara sjeveroistočno od Los Angelesa, objavio je Američki geološki institut USGS.

USGS je objavio da je potres, početne magnitute 6,6, bio veoma plitak, s hipocentrom na 8,7 kilometara dubine, što je pojačalo njegovu snagu. Zabilježen je oko 13:30 po lokalnom vremenu, s epicentrom na rubu nacionalnog parka Death Valley.

Osjetio se na području Los Angelesa, na sjeveru do grada Fresna, ali i u Las Vegasu, u susjednoj saveznoj državi Nevadi.

'Možemo očekivati nove potrese i neki će biti jači od magnitude 3 po Richteru. Šanse za potres jači od magnitude pet po Richteru su najvjerojatnije veće od 50 posto', kazala je seizmologinja Lucy Jones.

Nakon što je kalifornijski guverner Gavin Newsom odobrio mogućnost proglašenja izvanrednog stanja to je učinila gradonačelnica pogođenog grada Ridgecresta Peggy Breeden. Na taj je način otvorila mogućnost da grad primi pomoć od vanjskih agencija.

  • +11
Potres u Japanu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Radi se o najsnažnijem potresu od 1994. koji je prije 25 godina pogodio gusto naseljeno područje Los Angelesa. U potresu magnitude 6,6 po Richteru poginulo je 57 ljudi, a šteta se brojila u milijardama dolara.

Potresi magnitude 6,0 do 6,9 po Richteru spadaju u jake potrese, koji mogu izazvati štetu u naseljenim područjima 160 kilometara od epicentra. Godišnje ih ima oko 120. Richterova ljestvica ili magnitudna ljestvica (ML) definirana je jednim brojem kojim se označava sezmička energija proizišla iz potresa.

U odnosu magnitude Richterove ljestvice i energije koju proizvode ljudske eksplozije, potres magnitude 5 po Richteru jednak je približno jačini eksplozije atomske bombe na Nagasaki. Potres magnitude 6 po Richteru približno je jednak eksploziji 1.000.000 tona TNT-a (jedna megatona).